PODELI

Ovog četvrtka, 26. maja, u Omladinskom centru CK13 u Novom Sadu sa početkom od 20 časova, održaće se književno veče sa Alessandrom Salvijem.

Književno druženje organizuju Infoteka CK13 i radionica kreativnog pisanja „Pisalište“. 
Rovinjski pesnik Alessandro Salvi prvi je istarski autor kojeg je pazinska Kuća za pisce – Hiža od besid uputila na stipendijski boravak u Vojvodinu, u sklopu saradnje s Fondacijom Balkan-kult, koja upravlja umetničkom rezidencijom u Čortanovcima na Fruškoj gori.

Alessandro Salvi jedan je od najistaknutijih pesnika italijanske istarske književnosti rođenih sredinom sedamdesetih godina. Na sceni se pojavljuje 2008. godine zbirkom pesama “Rominjaju mravi mesožderi i druge sitnice”, godine 2011. izdaje zbirku pesma “I fori nel mare”, a prošle godine je objavio knjigu “Santuario del transitorio”. Osim što piše poeziju i kratke priče, Salvi prevodi hrvatske pesnike na italijanski jezik.

„Salvija, dakle, treba prihvatiti takvim kakav jest, sa svim njegovim protuslovljima, izvrtanjima i krajnostima, s njegovm idionsinkrazijama, ironičnim i duhovitim pomacima, tragičnim patnjama, pokajanjima i neriješenim grizodušjima, s njegovim egom koji se unosi u lice svakom tko ga uzme čitati. Pa ako vam se sviđa, u redu, ako ne, tko vam je kriv.“ – Nelida Milani, iz predgovora zbirke „Rominjaju mravi mesožderi i druge sitnice“.

Salvi je 15. maja bio gost radionice kreativnog pisanja u CK13 pa će se na ovoj književnoj večeri predstaviti i neki od polaznika čitanjem svojih tekstova.