PODELI

Nemanja Guzijan objavio je svoj drugi singl pod nazivom „Zamrače se beli dvori“ za koji je urađen i video spot.

Muzika kojom se bavi ovaj mladi umetnik karakterističnog i moćnog glasa, spoj je tradicionalne narodne pesme Balkana i modernog kvalitetnog zvuka, uz vrlo specifičan vizuelni izraz.

Spot za novi singl najbolje oslikava Nemanjin rad i smer u kome želi da ga razvija, a snimljen je u prelepom ambijentu jednog od dvoraca porodice Dunđerski, dvorca Fantast, u blizini Bečeja. Nemanje je autor teksta pesme i njene melodije, a o njoj kaže: „Nisam razmišljao o konkretnoj temi pesme, došla je spontano, dok sam putovao vozom. Video sam crnu pticu u polju i učinilo mi se kao da nosi nešto. Tako je počelo, a tekst je samo izašao iz mene, nakon čega, vrlo brzo i melodija. Muziku i aranžman je uradio Duško Mešinkovski, a video spot Anja Turanski.“

Nemanja je u svet izvorne narodne muzike zakoračio pre šesnaest godina kada je počeo da se bavi folklornom igrom, ali nije odmah zapevao. Kada je to konačno učinio potpuno se zaljubio u te, kako kaže, čarobne zvuke, i nastavio da istražuje o narodnoj muzici. Završio je „Školu srpskog i balkanskog tradicionalnog pevanja Bojane Nikolić“, a nakon toga postao i Bojanin asistent u ogranku ove škole u Novom Sadu. Pored Bojane Nikolić, uzori su mu i Biljana Krstić, Slobodan Trkulja i Božo Vrećo: „Slušam muziku koju prave i veoma ih poštujem, ali sam shvatio da je moja prava ljubav netaknuta izvorna pesma, koja se prenosi s kolena na koleno, muzički nepromenjena, a baš kao takva ima posebnu težinu i emociju.“

Nemanja Guzijan iza sebe ima tri solistička koncerta i jedan za svojom pevačkom grupom, kao i ogroman broj nastupa na različitim festivalima, samostalno i sa kulturno-umetničkim društvima, raznim orkestrima, pa i onaj sa poznatim Narodnim orkestrom RTS. Tu su i mnogobrojna gostovanja na koncertima kolega, nastupi u emisijama koje se bave izvornom narodnom pesmom, ali i učešća u popularnim šou programima, kao što su „Ja imam talenat“ i „X faktor“, u kom je posebno imao zapažen nastup i podršku Masima Savića, jednog od članova žirija.

Pre pola godine, Nemanja je objavio svoj prvi singl pod nazivom „Sklopi oči“, a pored novog singla „Zamrače se beli dvori“, planira da objavi bar još nekoliko, u nadi da će uz nečiju podršku konačno izdati i svoj prvi album.

Foto: Anja Turanski