PODELI
Foto: Ivana Jovanović

Iz Sinagoge gde je otvoren festival, 11. novembra preselili smo se u Pozorište mladih gde su sedišta udobija, ali je temperatura bila dosta niža. No, iako smo se malo smrzli, dušu su nam zagrejala dva odlična sastava.

Kroz najave o tome šta nas očekuje te večeri provukla se reč psihodelija te sam iskreno očekivala jedno “teško” veče, ali te psihodelične motive oba sastava su utkala u muziku koja tera na ples, u muziku koju izvode na instrumentima koji nisu karakteristični za rok grupe. Zaista tokom ova dva dana uživanje je bilo slušati te egzotične instrumente koji nisu deo našeg podneblja.

Mounsieur Doumani je kiparski trio kojeg čine Antonis Antoniu (curas, vokal, elektronika), Demetris Jasemides (trombon, flauta) i Andis Skordis (gitara, lupovi, udaraljke, vokal). Vrlo cenjeni na world music sceni sinoć su treći put posetili Srbiju, ali su prvi put bili u Novom Sadu. Njihov nastup obeležio je i mini čas istorije o situaciji na Kipru i u Nikoziji odakle dolaze, a sve što oni žele jeste da svojom umetnošću doprinesu pomirenju, da promene stvari, da pomire dve kulture koje su u suštini iste, kazao je Atoniu u jednom obraćanju. Na njegovom mini buzukiju zvanom curas stoji nalepnica “Don’t let the system get you down”. Muzika im je u znaku avant-folka i duboke psihodelije. Avant-folk karakteriše eksperimentisanje i igranje sa instrumentima, ritmom i drugim faktorima koji se obično ne nalaze u narodu, a ono što je zaista bilo fascinantno je koliko je elektronika upotpunila zvuk, začinila umetnost koju su stvarali na licu mesta.

Svaka pesma je imala deo u kojem su zapravo momci imali jam session. Odsvirali su tek nekih sedam pesama za 1 i 15 minuta svog nastupa. Pesme im inače nisu toliko duge kada slušate studijske snimke, ali su se toliko uživelu u interpretaciju da su ih produžavali po 3-4 puta. Imaju jako zarazne melodije, ovo morate posluštati sledeći put uživo, a za sada bar na Youtube-u. U ostatku večeri zajedno sa publikom uživali su nastupu marokansko-francuskog benda Bab L’ Bluz sa kojima je trebalo da nastupaju zajedno na jednom japanskom festivalu, ali se to na kraju ipak nije desilo. Zato im je bilo dodatno drago što sviraju u Novom Sadu iste večeri kada i njihov omiljeni bend.

Bab L’ Bluz je bukiran još pre godinu i po dana jer su vrlo traženi i popularni, a sinoć smo videli da je to sa razlogom. Zahvaljujući njima upoznali smo se sa gembrijem, tipom gitare koji izgleda vrlo neobično i nimalo slično klasičnoj gitari. Predivna Jusra Mansur (glavni vokal, awisha, udaraljke, guembri), Bris Botan (guembri, gitara, udaraljke, prateći vokal), Moulay Brahim Terkemani (bubnjevi, prateći vokal) i i Žerom Bartolom (flauta, udaraljke, prateći vokal) premijerno su  nastupali u Srbiji na prvom Pocket Globe festivalu, a nadamo se da će nas posetiti ponovo. Ovaj kavrtet prevodi Marokanka u tradicionalno muškoj ulozi, bend je odan revoluciji, promovišući stav koji je u skladu sa marokanskim pokretom mladih “nayda” – novi talas umetnika i muzičara koji se oslanjaju na lokalno nasleđe, pevajući stihove o slobodi na marokansko-arapskom dijalektu darija. Jusra je u jednom momentu pozvala publiku da napravi veliku buku za Iranku koja je stradala nedavno jer nije nosila maramu koja bi joj pokrivala lice. Pozvala je na borbu za ista prava za sve, posvetila je pesmu svim damama i majkama. Bab L’ Bluz je jedan autentičan bluz sastav iz Severne Afrike koji je sinoć pružio sasvim novo muzičko iskustvo većini prisutnih. U publici je bilo i muzičara koji su se možda ranije i susreli sa ovim, ali većina publike verujem da nije.

Publika je bila dosta opuštenija sinoć u odnosu na koncerte u Sinagogi. Večeras su na redu dva poslednja koncerta-Shira Utfila (SRB)i KEJHAN KALHOR i ERDAL ERZINDŽAN (IRN/TUR), a u nedelju će se festival završiti predavanjem u KC Svilara koje će održati Kejhan Kalhor u muzici u Iranu od 16 časova.

Ivana Jovanović