PODELI

Album: “Despot”

Godina: 2013

Izdavač: Miner Recordings

Cenim da ste do sada svi upućeni o čemu se ovde zapravo radi, prvim singlom se podigla prašina, sviđao se vama ili ne.

Ovo je u stvari jedan dečački san koji je Aca Celtic (da, dobro ste pročitali, frontmen kultnih Orthodox Celts) uz pomoć prijatelja napokon pretočio u javu.

Kaže, trebalo je 20 i kusur godina, aktivno ili manje aktivno se radilo desetak, a cela priča sa trenutno najaktivnijim domaćim metal izdavačem Miner Recordings, trajala je oko 5 minuta.

Kada sve saberemo i oduzmemo i uz onu čuvenu bolje ikad nego nikad, pred nama je prvi dugosvirajući album projekta Despot.

Malopre spomenuh prijatelje, e, pa, ti prijatelji su mahom članovi Alogia-e, gitaristi Miroslav i Srđan Branković (odsvirao i bas gitaru), klavijaturista Vladimir Đedović, dok je bubnjarske deonice odradio Miloš Macura (ex-Demoniac). Pored klasične bend postave, muzika je prošarana i ukrašena flautom, violom, klarinetom, ženskim i muškim pratećim vokalima, tako da se vrlo jasno čuje prizvuk srpskog etno, da ne kažem vizantijskog zvuka, što svakako odvaja ovaj sastav od ostalih domaćih.

Ako do sada niste uspeli da izvučete zaključak kakva svirku ova “all star” ekipa nudi, reći ću da je to pre svega tradicionalni “stara škola” heavy metal, napravljen i osmišljen da nekako bilo koga asocira da Despot dolazi pravo iz Srbije.

Tekstovi su većinom na engleskom jeziku, nekoliko na našem – “Tamo (gde samuju vukovi)” i “Kraljević i Prosjak”, ali je tematika gotovo identična, pravoslavni su i daju nam lekcije iz istorije, koju svakako ne trebalo zaboraviti. Iako je muzika (razume se) gitarska, pravi Iron Maiden heavy, na nekim pesmama lopta je spuštena, a Aca Celtic se pokazao i kao odličan metal pevač.

Moram pohvaliti i booklet koji je veoma uspešno dizajnirao i dočarao Slobicus Doomicus. Album je (logično) snimljen u Paradox studiju u Smederevu, čija tvrđava i krasi omot. Bend uskoro kreće sa redovnim živim nastupima.

Spisak pesama:

1. Tamo (gde samuju vukovi)

2. The Man of a Thousand Names

3. With the Cross Upon My Heart (1389)

4. Kraljević i Prosjak

5. The Despot’s Fate

6. The Lilac Valley

7. The Last Temptation (Hope – Lust – The Fall)

Darko Živković