PODELI

U petak, 24. marta, u novosadskom Gerila baru nastupaće dva beogradska benda: Sharks, Snakes & Planes i Bolesna Štenad. Ulaz je besplatan, a svirka počinje u 22h.

Sharks, Snakes & Planes (Ajkule, Zmije i Avioni) je post-grunge bend koji je osnovan krajem 2010. godine u staroj Beogradskoj industrijskoj zoni. Prvobitna postava grupe su Marko Mićanović (vokal), Mladen Miljuš (ritam gitara), Ivan Petrović (solo gitara), Djordje Paligorić (solo gitara), Darko Ćosović (bubnjevi). Krajem 2015. godine se postava promenila i kao vokal došao je Dušan Reljić, a kao novi bubnjar Branislav Miletić.

Iako ime benda kako kažu članovi grupe podseća na neki trećerazredni “treš” filmski naslov zapravo ima dublje značenje a to je da se ljudi u nevolji, tj. u strahu drže zajedno, s toga ajkule, zmije i avioni kao neke od najvećih ljudskih fobija.

Bend je početkom 2014. godine izdao svoj prvi EP “Nebeska mehanika” čiji je producent bio Nikola Vranjković za izdavačku kuću ”Long Play” sa tri pesme: Nebeska mehanika, Mi plovimo jugom i Crni Gnoj, i za sve tri pesme izdati su i video spotovi. Poslednji singl grupe je pesma “Sound of Sirens” koju prati jako inovativan spot. Osim na srpskom, bend ima pesme i na engleskom i španskom jeziku. EP bend je promovisao u toku 2013. i 2014. godine sa više od 130 koncerata, u citavoj Srbiji i regionu, koncerti na kojima su nastupali između ostalih kao specijalni gosti na koncertu Bajage i Instruktora na Kalemegdanu, festivalima poput Beogradskog Beer Festa, Rock Village-a, Šumadija Festa, Belgrade Calling festa, EXIT festivala, Rockwood festa, Lake festa, Vracar Rocks festivala, humanitarnog Noć za pomoć u Domu omladine, otvaranje nove sezone Barutane i koncert u Domu omladine u sali Amerikana.

Projekat “21st Century Grunge” bend je pokrenuo 2013. kako bi promovisali post grandž scenu u Srbiji i regionu. Prvi gosti bili su V-device iz Italije sa kojima su obišli tri grada: Beograd, Kragujevac i Mačvansku Mitrovicu. Nekoliko meseci kasnije prikljucili su se Brigand i Goddamn, sa kojima su svirali u Beogradu i Vršcu. Projekat u 2017. nastavlja svoje delovanje u Kragujevcu i Nišu sa bendom Brigand.

Bolesna Štenad poznata su jako dobro novosadskoj publici, a kako ne bismo mogli bolje da ih opišemo nego što je to već učinio Filip Vujanović u tekstu koji je objavila Slobodna Dalmacija prenosimo od reči do reči: “Bolesna Štenad je možda trenutno najružniji bend na ovim prostorima. Odlikuje ih nevjerovatan broj fizičkih mana i duševnih bolesti te žive u stalnom strahu da ne završe u nekom crikusu, a sve se to naravno odražava i na njihovo stvaralaštvo, to je nekakav pokušaj neke umijetnosti, ne znam ni ja kako bih to nazvao… nekakav pank, nije pank, nego nešto, nešto nekakva muzika…ne znam ti ni ja što je to! Mene je odmah bilo jasno da je to nekakvo đubre jer nema gusala nego sve nešto pršti, zavija, bog dragi da te sačuva!”