PODELI

U petak 24. marta u 19 časova u Klubu-knjižari Magistrala Doma kulture „Studentski grad“ biće održano predavanje Mićuna Ristića u čast nedavno preminulom muzičaru.

Čak Beri je punoletstvo proslavio u popravnom domu: uhvaćen je u oružanoj pljački (neupotrebljivim pištoljem), osuđen na tri godine i pušten dana kad je napunio 21. Prvi ugovor je potpisao na preporuku Madija Votersa, na prvom snimanju pratili su ga bluz muzičari. Pesma koja se 1955. pojavila na singlu, Maybellene, zasnivala se na kantri standardu. Na dva glavna temelja, ritmu&bluzu i kantriju sazidana je nova muzika: rokenrol. Kao gitarist, pevač, tekstopisac i šoumen (pačiji hod!) Beri bejaše arhetipski roker. Na hitovima koje je nizao do 1959. uhvatio je i oblikovao bunt, energiju, frustraciju i snove mladih ljudi bolje od ikog drugog. Pesme pionira rokenrola spontano su rušile rigidna pravila (šta se sme, a šta ne) i logiku rasizma. Sistem je odgovorio i Čak se opet našao u zatvoru. Čarli Čaplin nije, a suđeno mu je u isto vreme za isti prekršaj – petljanje sa maloletnicom.

Beri se vratio na scenu posle četiri godine, tvrđi i nezgodniji nego što je bio. Neki od njegovih „namćorluka“ su bili neodoljivi, neki baš i nisu, ali je sigurno da ga nisu slomili. I u svojim osamedesetim umeo je da otkaže koncert jer je prethodne noći divljao na žurci kao neobuzdani tinejdžer. Tu prestaje svaka analiza i treba se jednostavno pokloniti.

U DKSG odaćemo mu počast video izborom ključnih pesama i nastupa.