PODELI

Udruženje “Šansona” iz Novog Sada organizovalo je umetnički nastup za dvanaestoro dece iz Novog Sada na Festivalu Dani Balkana 2017 koji se već jedanaesti put održava u Minhenu. Klavirski nastup imali su Aleksej Prokopić, Natalija Alimpić i Gregor Prokopić dok je Ante Rešetar svirao trubu. Teodora Oreščanin, Dušan Stefanović, Vladana Pavićević i Andrej Danko imali su recitacijski nastup dok su u horskom nastupu učestvovala sva pobrojana deca zajedno sa Milicom Borocki, Jovanom Oreščanin i Ivom Pavićević.

Dani Balkana je multikulturalni festival na kome nastupaju deca, profesionalni umetnici kao i amaterska društva iz svih zemalja sa Balkana. Cilj festivala je da prikaže javnosti bogatstvo kulturne raznolikosti pripadnika balkanskih zemalja kroz prezentaciju filmova, izložbi, književnih večeri, muzičkih i folklornih nastupa i stručnih rasprava. Ove godine festival se održava u periodu od 24.03-06.04.2017.

Organizator festivala je nemačka humanitarna organizacija Hilfe von Mensch zu Mensch e.V. čije aktivnosti su uglavnom vezane za pomoć izbeglim licima iz zaraćenih zemalja.

Predsednica pomenute organizacije gospodja Sadija Klepo, dobitnica je Nemačkog ordena za zasluge (Bundesverdienstkreuz am Bande) odnosno najvećeg priznanja koje neko u Nemačkoj može dobiti i koji se dodeljuje onim osobama koje su se svojom aktivnošću iskazale na području političkog, ekonomsko-socijalnog i duhovnog rada i koje su doprinele izgradnji mira i razumevanju među ljudima. Ovaj orden dodeljuje predsednik Savezne Republike Nemačke.

sansona1

Pored učešća na pomenutom festivalu, Udruženje Šansona je u okviru projekta Yunited – Youth United, koje takodje realizuje organizacija Hilfe von Mensch zu Mensch e.V., organizovalo posetu novosadske dece Bavarskom Parlamentu i Gradskoj kući u Minhenu.

Domaćin u Gradskoj kući u Minhenu im je bio gospodin  Wolfgang Zeilnhofer-Rath, član gradskog veća zadužen za socijalna pitanja a pored naše dece Gradsku kuću su tom prilikom posetila i deca izbeglice iz Sirije, Avganistana i drugih ratom zaraćenih zemalja. U Bavarskom parlamentu domaćin je bila gospodja  Claudia Stamm – članica parlamenta.

Podršku Udruženju Šansona u realizaciji ovog projekta pružili su udruženje Hilfe von Mensch zu Mensch e.V, Bavarski parlament, Grad Minhen – Sekretarijat za kulturu i Sekretarijat za strance, Osnovna škola “Jovan Popović” iz Novog Sada i roditelji dece učesnika.