PODELI

Iako postoje od 1998. godine, “Ti i ja” je tek drugi album grupe Urban Puls.

Pre nešto više od godinu dana obradom pesme “Ona to zna” najavili su ovaj album koji se u prodaji našao početkom decembra 2012. godine.

Kao i svoj prvi album “Vreme”, i “Ti i ja” objavili su za izdavačku kuću PGP RTS.

Iako su se u poslednjih nekoliko godina muzički pravci totalno izmešali, i sami muzičari skakuću iz benda u bend, iz žanra u žanr, isprobavaju razne kombinacije, pa tako i članovi Urban Pulsa, ovaj album je pravi pop-rock album kakvih je nekada bilo mnogo, a danas su prava retkost.

I to me izuzetno raduje. Slušala sam ih uživo i na prvi zvuk mi se dopalo ono što sam čula. Doduše, nisam imala mnogo prilike da čujem njihove autorske pesme, pa nisam baš tačno ni znala šta da očekujem od ovog albuma.

Na albumu se nalazi devet pesama. Na prvo slušanje sam pomislila, tipičan pop-rock album koji je mogao biti snimljen početkom devedesetih i završiti na MTV-u tog doba. Album je odličan primer kako bi trebao da zvuči jedan pop-rock album danas i nadam se da će imati uticaja na neke muzičare do čijih ušiju bi trebalo da dođe. Kroz ceo album oseća se veliki uticaj osamdesetih i devedesetih godina, što je i logično, jer su to godine u kojima su odrasli 🙂 .

“Ti i ja” je veoma melodičan album, pesme su pevljive, zvuk je moderan i jak, a za to je svakako zadužena odlično urađena produkcija. Pohvaljujem odlično postavljen redosled pesama, kao i jednak broj bržih i sporijih pesama.

Album otvara pesma “Tražim je” koja bez ikakvog uvoda na prvu kreće praskom gitara i bubnja zajedno. Moram priznati da sam u jednom momentu pomislila ko ovo peva?! Nikolina glasovna moć transformacije me je prijatno iznenadila, što mi je odmah potvrdila sledeća pesma, a onda i sve ostale. Početak je izazvao osećaj zadovoljstva, pomislila sam ako ovako nastave, biće ovo uživanje recenzirati.

Pesma br. 2 “Zemlja se ne okreće” je vrlo melodična i romantična sa potpuno zaraznim refrenom. Ne mogu je baš svrstati u balade, ali je svakako jedna od onih mirnijih na albumu.

“Ona to zna” je pesma broj 3, dobro poznata obrada velikog hita ’80 tih godina grupe Idoli za koju su snimili i spot. Pesma svima dobro poznata, pa se neću previše zadržavati kod nje.

“Reči 2” je pesma koja je vodila mrtvu trku sa pesmom “Sami ti i ja” u izboru pesma koja bi se najviše dopala publici. Obe su jako pitke, pevljive i mislim da bi jedna od njih trebala da bude njihov sledeći izbor za spot.

“Ko si ti” je peta na albumu i baš kao i prva “Tražim je”, ima energičan gitarsko/bubnjarski početak. Nikolin glas u ovoj pesmi deluje vrlo ozbiljno, odličan u i u visokim ali i u niskim lagama (kako se to danas popularno kaže) 🙂 Jedna od meni boljih na albumu. Ima neku Van Gogh emociju.

Pesma “Nisi broj” je definitivno moj izbor. Sjajni gitarski rifovi, energija, tekst.. Ova pesma mi je definitivno potvrdila da Nikolin glas u nižim tonovima zvuči potpuno kao Đule Van Gogh, a i cela pesma bi mogla biti jedan od njihovih hitova, mada mi je drago što je ovo ipak njihova pesma. Odlična, savet: gurajte je što više. 🙂

I kako ne bi bilo da samo hvalim pesme koje prže, poslednja na albumu, pesma “Ćutiš” je tipična pop-rock balada, prebogata pratećim vokalima, klavirom koji sam po sebi nosi određenu dozu romantike i odličnim solo gotarskim delom pred završnim refrenom. Odličan izbor pesme kojom će se zatvoriti album.

Ovaj album na prvo slušanje je bio zanimljiv taman toliko da želim ponovo da ga preslušam, ali nakon drugog slušanja shvatam da je ovo jedan od onih neopterećujućih albuma koji mogu ceo dan da vam se vrte u pozadini dok radite bilo šta.

Kad malo bolje razmislim, iako muzički nisam bila sigurna šta mogu da očekujem, jedino u šta sam bila sigurna je da će ovo biti jedan album koji će žene razgrabiti. I s obzirom na moju okolinu, vidim da sam bila u pravu. 🙂 Sve pohvale za odlične prateće vokale, za vrlo inspirišuće tekstove, a i za sam album.

Iako sam više naklonjena nekom malo čvršćem zvuku, moram priznati da mi je ovaj album Urban Pulsa prijao i potpuno “seo” u ovim danima kada se slavi ljubav. Savet za kraj: Žene, navalite! 🙂

Ocena za ovaj album je 9 (devet). A što nije deset? E pa eto samo zato što ja volim Rammstein i Hladno pivo, a vi ni malo ne ličite na njih. 🙂 Šalu na stranu, momci bravo, konačno jedan pravi pop-rock album na tržištu.

 

Spisak pesama:

1. Tražim je

2. Zemlja se ne okreće

3. Ona to zna

4. Reči 2

5. Ko si ti

6. Sami ti i ja

7. Nisi broj

8. Uvek uz tebe

9. Ćutiš

 Andrea Magazin

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.