PODELI

Ovogodišnji 58. Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 20. do 27. oktobra 2013. pod sloganom „Prostori slobode“.

Sajam knjiga otvoriće Ljubivoje Ršumović, jedan od najznačajnijih pesnika savremene srpske poezije za decu.

Za Školski dan određen je četvrtak, 24. oktobar 2013. Ovaj sajamski dan posvećen je organizovanim posetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora. Tom prilikom biće organizovan poseban sadržajan program namenjen deci i mladima.

Za Porodične dane određeni su ponedeljak i utorak, 21. i 22. oktobar 2013. Tada je porodicama omogućeno da posete Sajam knjiga uz posebne popuste.

Na površini od 27.011 bruto kvadratnih metara, predstaviće se 490 direktnih učesnika (12 više nego prošle godine), od toga 48 iz inostranstva.

Prvi put na Sajmu knjiga poseban štand je rezervisan za srpsku književnu periodiku. Sajam ovim želi da pomogne ovu, u velikoj meri, zapostavljenu, a jako važnu izdavačku oblast.

Ovogodišnja zemlja počasni gost je Poljska. Ova zemlja bogate kulture spremila je poseban, kvalitetan program, i na samom Sajmu i van njega na još nekoliko reprezentativnih mesta u gradu. Poljska delegacija gostiju broji 12 članova i pored sedam poznatih pisaca, u njoj se nalazi i petoro stručnjaka u oblasti autorskih prava, analize tržišta knjiga i internacionalne prezentacije knjige i književnosti.

Pored Poljske, zemlje počasnog gosta, na ovogodišnjem Sajmu knjiga učestvuju i izdavači iz Francuske, BiH, Makedonije, Irana, Crne Gore, Japana, Belorusije, Kine, Hrvatske, Velike Britanije, Holandije, Rusije, Austrije, Španije, Nemačke i Indije.

Izložbene celine

• Hala 1 arena: domaći izdavači kojima je izdavaštvo primarna delatnost (isključivo sa sopstvenim izdanjima) i zemlja počasni gost – Republika Poljska

• Hala 1 parter: domaći izdavači kojima je izdavaštvo primarna delatnost (isključivo sa sopstvenim izdanjima)

• Hala 1 galerija: domaći izdavači kojima je izdavaštvo primarna delatnost

• Hala 2a: inostrani izlagači, nacionalne prezentacije, izdavači koji kao osnovnu delatnost imaju obrazovanje, izdavači školske i stručne literature

• Hala 4: domaći i strani izdavači, državne institucije i distributeri, izdavači iz oblasti religije i teologije

• Hala 4 galerija: prodaja korišćenih i antikvarnih knjiga

• Hala 1a: programske sale i izložbeni prostor

Radno vreme biće od 10h do 21h, a cena ulaznica na 58. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga ostale su nepromenjene u odnosu na protekle četiri godine – pojedinačna ulaznica je 250, ulaznica za grupne posete 150 dinara. Cena porodične ulaznice je 600 dinara.

U okviru Sajma knjiga dodeliće se više nagrada: Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dečija knjiga godine i Najlepša knjiga.

Za nagrade automatski konkurišu svi izdavači iz Srbije, učesnici Sajma knjiga.

Osim ovih, biće dodeljena i nagrada “Dositej Obradović” koja se od 2007. godine dodeljuje stranom izdavaču za kontinuirani doprinos u objavljivanju i promociji srpske književnosti.