PODELI

Autentična ličnost sa naše muzičke scene, Aleksandar Petrović poznatiji kao Aca Celtic, nastupao je na Invasion From The East festivalu u Novom Sadu sa svojim bendom Despot.

Sa Acom smo razgovarali upravo o radu Despota, ali, naravno, kopkalo nas je i šta se dešava u taboru njegovog matičnog benda.

Invasion From The East festival okupio je tokom dva dana 14 bendova u novosadskom klubu „The Quarter“, a organizator je bio Miner Recordings.

Na našem portalu možete pročitati i recenziju debi albuma Despota, a nešto više saznajte o istom u tekstu koji sledi.

Remix: Nisi napravio klasičan bend, ali si okupio ekipu koja je sa tobom radila na Despotovom albumu. Ko su oni?

Aca: Nisam išao logikom da po imenima skupljam ljude, nego prosto ljude s kojima mogu da podelim ideju. Despot u ovoj inkarnaciji smo formirali nas četvorica, nas dva metuzalema i Brankovići, jer su oni mogli da isprate našu primarnu ideju koja postoji godinama.

Remix: Despot je ustvari tvoj dečački san?

Aca: Tako je.

Remix: Koliko vremena ti je trebalo da ga ostvariš?

Aca: 27 godina, divna cifra. Despot je faktički nastao 1986. u sastavu Šiki, Đura, Macura, Slavko, Sale bajker i onda su se tu često menjali pevači, pa sam i ja upao. Bila je to postava koja je imala zabeleženih par svirki, ali nikad ništa konkretno nismo uradili. Ali ta ideja je postojala. Tokom godina Macura i ja smo ostajali zajedno, sa Šikijem sam dosta dugo i radio zajedno na Radio Beogradu i ideja nas nikad nije napuštala. Onda se desilo to da se Brankovići i ja ukačimo, desio se neki klik, opet kažem, u ovoj inkarnaciji.

Remix: Pošto tebe publika zna uglavnom kao nekoga ko peva na engleskom, na ovom albumu mogu konačno da te čuju i kako pevaš na srpskom, zar ne?

Aca: Nije ovo bukvalno debi na srpskom, ali ako gledamo autorski rad onda da. S druge strane i to je ispalo slučajno. Ta pesma „Tamo (gde samuju vukovi)“ postoji i na engleskom, prosto je ispao tekst na srpskom, pa je ispao i za „Kraljević i prosjak“ . Te verzije na srpskom imale su potpuno istu snagu ili jaču od verzija na engleskom. Zato je odlučeno da verzije na srpskom uđu na album. Ja bih voleo da ove pesme u engleskoj verziji na nekom sledećem albumu dobiju svoje mesta kao bonus track. Bilo bi šteta ne objaviti to kad već postoji.

Remix: Vi ste taj album objavili kao zvanično izdanje za Miner Recordings. Gde se može nabaviti album?

Aca: Tako je, to je debi album grupe Despot. Može se nabaviti u fizičkom obliku u „Bunkeru“ u Beogradu i u „Vulkanu“. Online izdanje može da se nabavi na mods69.com, kao i majica. I na svakom Miner festivalu može da se kupi CD jer izdavač uvek nosi određeni kontigent sa sobom.

Remix: Vi ste objavili i video singl uz ovaj album. Kako teče promocija, koliko često svirate? Ima li poziva za festivale, osim ovog večeras koji organizuje upravo vaš izdavač, Miner Recordings?

Aca: Problem je u tome što smo mi vremenski limitirani jako zbog obaveza u matičnim bendovima, to je ono što je otežavajuća okolnost. Dakle, Orthodox Celts s moje strane, Alogia sa strane Brankovića, Delivernce INC. Odnosno Gale i Najde što se tiče Miše i Bože što su sve matični bendovi koji imaju prioritet. Kad god se ukaže prilika da Despot zasvira, mi sviramo. Naši matični bendovi često nastupaju, pa se nastupi sa Despotom svedu na nekoliko godišnje. I to ima svoje, to je uslovno rečeno ventil i možda to na neki način daje draž celoj priči. Onda mnogo emotivnije doživljavaš i ovakve nastupe.Večeras Miša i Boža nisu mogli da dođu, pa će postava Alogie odsvirati repertoar. Rintali smo dva dana u studiju i mogu reći da sam prilično iznenađen brzinom kako smo to uradili i načinom kako smo to uradili.

Remix: Hoćete li raditi još neki spot da biste promovisali album?

Aca: Verovatno, ali je diskutabilno koju. Brankovići i ja se ne slažemo uvek po svim pitanjima tako da se tu malo nadglasavamo. Videćemo da li će to biti „Kraljević i prosjak“ ili „The Despot’s Fate”, što bih ja lično voleo, a prvo da nađemo vreme kad bi ga snimili.

Remix: Obzirom da si naveo koliko obaveza imate, znači li to da ne možemo uskoro ni očekivati neki novi materijal?

Aca: Ja bih voleo da nađemo dan, dva, tri i da snimimo makar te engleske verzije, pa da time premostimo vreme. Veruj mi da postoji ideja za sledeći album. To uopšte nisu naivne ideje, ali ga treba s dobrom dozom ozbiljnosti odraditi. Znaš kako, podižeš lestivcu, ako je ovaj prošli prošao dobro, sledeći mora ne da prođe bolje nego da zvuči bolje. A ako jedan uslovno rečeno anoniman bend uspe da pregura 100 000 pregleda sa pesmom koja nije nešto što su navikli od frontmena koji to peva, onda je to već ozbiljna stvar.

Remix: Što se tiče benda Orthodox Celts imali ste nedavno turneju i izašao je novi singl i spot. Šta je još novo?

Aca: Čekamo da se izda novi album, ostalo je još malo da se nasmini pratećih vokala. Ali mislim da će Kelti prvo objaviti još jedan novi spot, možda i dva, pa album tek na jesen.

Remix: Zašto ta taktika na jesen, a ne pred festivale?

Aca: Mi nismo opterećeni kad će izaći. Ovaj spot je odradio svoje i pokazao u kom pravcu ide album. Sledeći spot snimaćemo u prvoj nedelji jula i on bi trebalo da bude ono što ustvari taj album jeste. On je esencija albuma i što se tiče teksta i muzike, ali da ne otkrivam previše. Očekujem da će odmah posle tog spota ići album, ali nisam siguran.

Remix: Imaš li neke datume koje možemo da najavimo za Orthodox Celts?

Aca: U junu smo 13. u Sofiji, a 21. juna u Gvadalahari, 27. juna u Tomaševcu. U julu će biti 4. Tjentište, 5. Golubinci, 19. jula je Vršac, 25-27. jula smo na Lake festu u Nikšiću. A što se tiče avgusta- 9. avgust je Devojački bunar, pa Beer fest, pa Strumica 16. i 22. Kragujevac. Verovatno će biti još. Meni su od svega najegzotičnije destinacije Bugarska i Španija i drago mi je što je dogovoren Lake fest. Na Tjentištu ćemo snimati spot.

Ivana Jovanović

Foto: Andrea Magazin