PODELI

Pomalo je neumesno bilo staviti ovakav naslov. Iz dva razloga. Prvo, zbog tržnog centra „Depo“ u Kralja Aleksandra koji se doslovno zapalio pre nekih godinu i po dana, pa bi mogla da nam se vrate sećanja na to. A drugo, jer izdvajanjem „zvezdi večeri“ u vidu Goblina i Atheist Rapa pomalo činimo nepravdu prema odličnim bendovima Ludak u razvoju (LUR) i Gužva u 16-ercu koji su nastupali pre njih. Ali nema veze, neka naslova. Da je malo bombastičniji možda smo mogli da probamo i Blicu da prosledimo tekst.

Da se vratimo na pank. Povod za veličanstveno okupljanje ove četiri grupe u Depou jeste promovisanje novog albuma Atheist Rapa pod nazivom „Uberlauf“. Svirka je organizovana u subotu s početkom u 21 čas, a trajala je do 2 sata posle ponoći. Ljubitelji ove vrste muzike su mogli da uživaju praktično bez prestanka u tvrdom zvuku i ubojitoj energiji koju su s bine slali Golub, Dr Pop i ostala kompanija.

Prva dva časa koncerta su pripala LUR-u i Gužvi. Najpre su Kragujevčani (LUR) probili led i uz neke od svojih poznatijih stvari zagrejali publiku za pank spektakl. „Nauči me“, „Širom zatvorenih očiju“, „Umirem da znam“ i još par pesama je na najbolji način predstavilo publici potencijal koji ovaj bend poseduje, a ako je neko prvi put slušao Ludaka baš u subotu velike su šanse da je već u nedelju prošvrljao youtube-om i video šta sve nudi ovaj bend.

LUR

Zamenili su ih nekoliko godina iskusniji Osiječani koji su uspešno zakuvali već podgrejanu masu, pa tako i zadali težak posao Goblinima i Ateistima koji su morali sve to da nadmaše. Prevalili su dalek put momci iz Gužve, ali vredelo je. Predstavili su Beograđanima žestok osiječki pank i kroz pesme „Kifla“, „Mene više nema“, „Šupak“ pokazali klasu i da kada je ova vrsta muzike u pitanju godine nisu bitne. Više od dve decenije nakon nastanka benda, Gužva u 16-ercu (mogli bi dati sebi podnaziv „Inzagijeve situacije“) i dalje poseduje onaj revolt i snagu s početka karijere.

Guzva u 16

A onda je oko 11 sati na scenu izleteo Golub i sa sobom poveo šačicu Šapčana poznatih pod tako skromnim nazivom – Goblini. Otkad su se 2010. godine vratili na velika vrata na domaću pank scenu Goblini nisu stali i tom ritmu evo guraju već šestu godinu bez rezerve. Svaku pesmu je pratila ključala atmosfera, a naravno najviše emocije su izazvale „Daleki put“, „Ima nas“, kao i hitovi „Elesdi se vraća kući“ i „U magnovenju“. A za kraj tradicionalno – „Tamara“. Još otkad su pre dve decenije Dr Pop iz Ateista i Goblini izveli baladu Borisa Novkovića zahtev publike je da to stalno ponavljaju kada god nastupaju zajedno. Divno i emotivno je to opet Pop otpevao. „Baš šteta“ što je panker, mogao je biti megazvezda žanra koji kao da nosi naziv po njemu.

Goblini

„Tamara“ je najavila silazak Goblina i penjanje Atheist Rapa na binu. Momci zbog kojih je ceo događaj i organizovan su ispunili očekivanja i u velikom stilu predstavili novi album „Uberlauf“. Prigodno su krenuli sa svežom „Momci se vraćaju u grad“, a onda nastavili da prže naizmenično svirajući nove pesme i kultne stvari poput „Wartburg limuzine“, „Felicite“ i „Zapadne Evrope“.

Moglo bi se reći da je kulminacija večeri bila u njihovoj režiji, iako bi se praktično svaki deo svirke u Depou mogao opisati da je bio na nivou ključalosti.

Ovom priredbom pank je po ko zna koji put dokazao da nije mrtav, a tako će i biti sve dok su mu deca verna… a nema vernije dece od veterana.

Tekst: Stefan Milivojević

Foto: Anamarija Vartabedijan