Nisam služila vojsku te nisam bila upoznata sa značenjem pojma „Atomski zdesna“ dok nisam pogledala film, sada mi je vrlo jasno značenje i rekla bih da je Srđan Dragojević izabrao vrlo prikladan naziv.

Sumirala bih utisak o ovom jugonostalgičarskom filmu pre svega na jednu rečenicu: od komedije do duboke depresije deli nas jedan korak.

Ovo svakako nije film koji bi trebalo da pogledate s porodicom tj. decom. Nekoliko eksplicitnih scena seksa i krupan plan mokrenja Srđana Todorovića nisu baš za dečje oči, a ni ne daju posebnu čar filmu te i ne zaslužuju posebno pominjanje osim kao upozorenje da ne biste doživeli neprijatnost.

Okosnica filma je borba za puko preživljavanje što je menadžere jedne time-share kompanije dovelo u situaciju da pokažu na šta su sve spremni kako bi svoj posao zadržali. Ni porodična tragedija nije prepreka za ostvarenje cilja čime je Dragojević i uspeo da ovom filmu da poentu. Ima dosta karikiranja u tim scenama borbe za kupca, ali nekako mi se čini da nije daleko od istine.

Atomski_zdesna

A kupci, potencijalni kupci, skupljeni iz svih zemalja bivše Jugoslavije, različitog mentaliteta, karaktera, stepena naivnosti donekle garatuju da će vas ovaj film zasmejati na momente dok ne shvatite suštinu i ne upadnete u depresiju ili vas ne uhvati gađenje prema likovima prodavaca koji su prikazani.

I kupci su spremni na sve da dobiju besplatnih sedam dana letovanja što ukazuje na šta smo mi, obični građani spali, ne možemo otići na more ako ne prevarimo sistem. Ali taj sistem će prevariti vas, pa ćete na kraju platiti četvorostruko to „besplatno“ letovanje.

Sam kraj filma ostavlja prostor za samostalno zaključivanje-verujte u ono što mislite da se dogodilo. Moja prognoza nije bila pesimistička, a ocenjivanjem se ne bih bavila jer film ima propuste, ali je priča jaka.

Ivana Jovanović

Sinopsis: Mladen (Srđan Todorović) je 44-godišnji Beograđanin, time-share prodavac. Ima ljubavnu aferu sa Sonjom, koja je udata za Metoda, glavnog menadžera. On daje Mladenu najtežeg klijenta Omera, ratnog veterana iz Bosne, koji i ne krije averziju prema Mladenu. Sve izgleda još beznadežnije kada Svendi, Omerov trogodišnji sin, padne sa 4 metra visine i završi u bonici. Sonja i Metod počinju da ucenjuju Mladena da nastavi sa “prodajom” u bolnici, dok Omer i njegova žena čekaju sinovljevu operaciju.

Reditelj: Srđan Dragojević

Uloge: Srđan Todorović, Tanja Ribič, Brane Šturbej, Branko Đurić, Nataša Janjić, Bojan Navojec, Goran Navojec, Zoran Cvijanović, Mira Banjac, Milutin Mima Karadžić, Ana Kostovska, Miloš Samolov, Hristina Popović, Isidora Simijonović, Mladen Nelević, Dubravka Drakić, Mirko Vlahović, Mirjana Đurđević, Daris Aljić