Ovogodišnji Bedem Fest, šesti za redom, nastavlja sa iznenađenjima koja očekuju sve posjetioce ove manifestacije na nikšićkoj tvrđavi, koja se održava od 3. do 6. septembra.

Jedna od glavnih ovogodišnjih novina je da je posetiocima omogućen kamp za smeštaj, u okviru čije promocije je upućen poziv svima iz regiona i šire da dođu biciklom do Nikšića na festival. Tim pobuhvatom bi im, pored smeštaja, bio obezbeđen i slobodan ulaz na sve dane festivala, ukoliko, pored dolaska biciklom, se i prijave na bedembike@gmail.com do 31.avgusta. Pored toga, nužno je i umemorisati putovanje do Nišića, gde bi sa organizatorima razmenili materijale sa putovanja radi dalje promocije. To možete uraditi ovde.

Na ovaj način, Bedem Fest želi da podrži razvoj biciklizma u svim njegovim granama, posebno potencijal Nikšića i Crne Gore za ovaj vid turizma, kao i ekološku svest i koncept „na sopstveni pogon“ bez ikakve štetne misli i materije za svet, kako Bedem Fest i funkcioniše sve ove godine, jer sve ono što se desi i što se dešavalo na toj, gotovo zaboravljenoj tvrđavi, što je postalo lepo životno sećanje i iskustvo, desilo se s „mišićima“ i pregnućem, bez obzira na prepreke i uspone, bilo finansijske, bilo meteorološke. Takva energija je samo proizvodila energiju kod drugih, koji su prihvatali teret na svoja mišića, verujući u ono što rade, pomažući i održavajući. Bedem Fest duguje današnje svoje mjesto koje ima volonterima koji su velikodušno pomogli da se on desi, posebno u situacijama kada je bilo najteže.

Na 6.Bedem Festu ove godine, pored potvrđenih imena, ovogodišnjih i svevremenskih, kao što su Discipli A Kitchme, Josipa Lisac, Marčelo, Irish stew of Sindidun, pojavila su se i nova imena koja će nastupiti na ovogodišnjem Bedemu. Zatim sledi i kultni sastav iz Crne Gore – Gospoda Glembajevi, čija najava je već izazvala veliko oduševljenje njihovih vernih ljubitelja, koji su im se svakako obradovali nakon dugogodišinje pauze koju su imali, sa nastupima u Crnoj Gori i objavom novog singla „Drumovi će poželjet’ ludaka“ (Vito Nikolić), nakon čega su, na žalost svih, opet utihnuli, ali i na sreću, ne zadugo.

Xander & the keys

Nova najava se odnosi i na kultni beogradski stari punk sastav Dža ili Bu, koji su ove godine objavili svoj sedmi po redu studijski album, kao i britanski sastav Xander And The Keys, koji su prvi internacionalni sastav koji nastupa na Bedemu ove godine, što je na neki način izazov za organizaciju festivala, s obzirom na uslove kojima raspolaže, ali hrabrim i istrajnim obrtajima pedala postiže i daje pravac kuda želi ići na dalje, kao festival. Reč je o punk sastavu, koji prvi put dolazi u Crnu Goru (nastupao je do sada samo u Hrvatskoj, što se regiona tiče).

Pored navedenih „seniora“, Bedem Fest održava i daje šansu, ove, kao i svake godine za redom i u buduće, novim sastavima koji stasavju na r’n’r sceni. Prošle godine je ostvarena saradnja sa Zaječarskom gitarijadom, gde je na Bedemu nastupio pobednički sastav sa ove manifestacije, kao i nikšički bendovi, koji su od ove godine okupljeni oko NVO Bunkera. Ove godine takođe možete očekivati nove snage iz ovog udruženja, kao i ovogodišnjeg pobjednika sa Zaječarske gitarijade, koji su jedino ostali u isčekivanju, pošto ostali pobjednici regionalnih demo festivala, sa kojima je Bedem Fest ove godine ostvario saradnju su već poznati. Tu su Tevarbulebra, eklektičan sastav iz Niša, koji kombinuje stilske iskaze jazza, bluesa, etna u sopstvenoj mješavini naglašenog ritma, kao pobednike subotičkog festivala Omladina; alternativni sastav Mr.Albino iz Zagreba, koji peva na engleskom, kao pobednik HGF demo festivala u Zagrebu; kao i Dingospo Dali, beogradski sastav, kao pobednik Bunt Rock Mastersa, demo festivala iz Beograda, koji se odvijao na RTS-u.

Pored festivalskih aktivnosti, organizacija Bedem Festa je održavala nekoliko dešavanja i osvrta, u okviru promocije potreba slepih i slabovidih, kao i u okviru ovogodišnje kampanje/koncepta, pod kojim se šesti Bedem fest održava, a koji je #Mir, brate, mir. Time ovaj festival sebe želi potvrditi i ponuditi kao humanitarnu manifestaciju koja traje više od par dana festivala koji se održava godišnje, oko koje se okuplja samosvesni, građanski sloj, koji svojim pregnućem želi da utiče i menja svet na bolje i učini stvarnost malo manje lošijom nego što jeste. Ove godine je najavljen i prvi goalball meč, u festivalskim danima, koji će se održati u Sportskom centru u Nikšiću, kao promocija paraolimpijske discipline za slepe i njihovo aktivno uključenje u društvo.

Pored ove i sličnih aktivnosti koje je Bedem Fest održao i održava, vredno je napomenuti da je program ovog festivala štampan i na brajevom pismu.