Foto: Ivana Jovanović

U Novom Sadu u četvrtak, 10. novembra, u Sinagogi svečano je otvoreno prvo izdanje world music festivala Pocket Globe. Čast da ga otvore imali su Damir Imamović i Boris Kovač.

Festival predstavlja prirodni nastavak istoimenog ciklusa world music koncerata, koji su održavani u Kulturnoj stanici Eđšeg od septembra 2019. godine.

Foto: Ivana Jovanović

Damir Imamović jedan je od najznačajnijih predstavnika današnje sevdalijske scene u BiH. U Novom Sadu se predstavio sa dvojicom kolega. Sa njim su svirali istanbulski majstor turske klasične muzike Darija Tirkan (Derya Türkan) i izuzetni slovenački kontrabasista Žiga Golob.

Foto: Ivana Jovanović

Darija Tirkan svira instrument koji nemamo prilike kod nas da slušamo i vidimo – kemenče, trostrunu liru koja ima tako pun zvuk da na momente pomislite da je zamenila više instrumenata odjednom. Zahvaljujući Golobu na kontrabasu neke sevdalinke bile su u džez aranžmanima što je zvučalo vrlo zanimljivo i prijatno za uho. Imamović je opušten, duhovit, prostor između pesama koristio je da pojasni kako su neke pesme odabrane za snimanje i izvođenje, kako je osmislio tambur, instrument na kojem svira (nazvavši ga mužem od tambure), a najavio je i svoje predavanje koje će održati u Kulturnoj stanici Svilara u okviru ovog festivala u subotu, 12. novembra.

Foto: Ivana Jovanović

Neformalan i neposredan, zasmejavao je publiku komentarima kako svira “crnjačku muziku” jer nema dobre sevdalinke bez pominjanja groba, a na samom kraju svog nastupa častio je publiku sa dve bonus pesme koje nisu bile planirane za ovo veče. Damir se u svaku pesmu uživljavao celim telom i dušom. Emocije su oblivale njegove lice, upravljale njegovim glasom, izgledalo je kao da tone u stihove poput padanja u san, pa se “budi” nekoliko sekundi po završetku pesme da vidi gde su ga stihovi odveli. Ovo je bio premijerni nastup trija Singer of Tales i predstavljanje istoimenog projekta i albuma u Srbiji te je tako na obostrano zadovoljstvo Imamović bio odličan izbor za otvaranje world music festivala.

Foto: Ivana Jovanović

Posle njih nastupio je, slobodno mogu reći, veliki Boris Kovač, saksofonista i multimedijalni umetnik i New Ritual Ensemble. Slušali smo prevashodno Borisove autorske kompozicije, ali i jednu baladu koju je napisao mladi bubnjar Lav Kovač. Negde na polovini nastupa gospodin Kovač predstavio je sve kompozicije koje su odsvirali i ljubavni blok koji sledi opisujući živopisno situacije i scene iz serije za koje je radio teme. U nekoliko kompozicija ostavio je svoj saksofon i zapevao, a najzanimljivije kompozicije bile su najsenzualnije jer su podvučene tangom.

Foto: Ivana Jovanović

Aleksandra Krčmar (violina), Lazar Novkov (harmonika), Slobodanka Stević (klavir, sempler), Siniša Mazalica (kontrabas) i Lav Kovač (bubnjevi, sempler) zajedno sa Borisom Kovačem izveli su jednu magiju sinoć u kojoj smo istinski uživali. Šta gospodina Kovača čini velikim? Njegovi albumi su se pet puta nalazili na listama najboljih albuma po izboru panela World Music Charts Europe, a časopis Songlines je uvrstio album “The Last Balkan Tango” među 50 najznačajnijih albuma svih vremena. Za svoj rad je višestruko nagrađivan.

Žargonski da se izrazim – čovek je neviđena faca i po svom stvaralaštvu i po svojoj pojavi na bini gde dominira od momenta kada je kročio na nju do momenta kada je prvi krenuo ka publici i mahnuo ansamblu da ga prati na tom putu, a zatim nakon dubokog naklona poveo je svoju “vojsku” na zasluženi odmor. Delovao je kao iskusni vojskovođa, bez šale.

Organizator festivala Pocket Globe je Udruženje „Ring Ring”. Čestitamo Bojanu, Mariji i Voji na realizaciji ideje jer našem gradu je zaista nedostajao ovakav festival i već posle prve večeri možemo reći da imaju smisla za odabir izvođača.

U nastavku festivalskog programa nastupaće još četiri benda i biće održana predavanja o čemu se više možete informisati OVDE.

Više fotografija nalazi se na stranici Remix Press.

Ivana Jovanović