PODELI

Sarajevski alternativni bend Činčila je objavio novi spot za pesmu „Obojimo se“, pod etiketom izdavačke kuće Lampshade Media iz Beograda.Ovaj veoma interesantan eksperimentalni VHS video je delo frontmena benda Vanje Solakovića. Rad benda Činčila se svojom estetikom i zvukom dosta oslanja na retro manir devedesetih, te odabir da se koristi VHS kamera za ovaj video nije slučajnost, ideja Vanje je bila da na taj način upotpuni retro koncept benda.

 

Autor ovog spota Vanja Solaković je izjavio: „Dugo sam maštao o tome da imam svoju VHS kameru koju mogu nositi sa sobom, cilj mi je bio mogućnost snimanja interesantnih momenata u svom okruženju. Kada sam kupio kameru odlučio sam da uradim ovaj eksperimentalni video, jedan duži period sam snimao doslovno sve što mi je bilo zanimljivo, pa sam na kraju od toga u montaži pravio jednu cjelinu, cilj mi je bio proces, potraga i improvizacija, pustio sam da mi slike koje sam snimio ispričaju pričaju.
Ovaj video sam tretirao kao jednu vrstu eskperimentalnog kolaža, spajao sam razne momente i kreirao jednu specifičnu priču koju svaki posmatrač može drugačije da doživi, nisam želio da oduzmem gledaocima mogućnost individualnog zaključka, priče su svakako na kraju uvijek onakve kako ih individualno procesuiramo. Uživao sam mnogo u procesu stvaranja ovog djela, veoma sam zadovoljan kako je sve u konačnici ispalo, smatram da taj efekat VHS kamere koja nije digitalna upravo upotpunjava zvuk pjesme „Obojimo se“, koja je u maniru sirovog alt rok zvuka iz devedesetih. Pored svega toga sam i na neki
način želio da se malo odmaknemo od dosadašnjih spotova koji su isključivo snimani digitalnim kamerama“.

Bend Činčila je trenutno na svojoj „Činčila Balkan Tour 2022“ turneji, preostale termine i lokacije ove turneje možete da vidite na njihovim stranicama, a frontmen benda, Vanja, je takođe izjavio da će početkom iduće godine raditi aktivnije na novom albumu, a da su do tada isključivo fokusirani na nastupe uživo u sklopu njihove turneje.

Zvuk je snimao Kemal Sulejmanović, mix i mastering pjesme je radio Haris Saračević.

Foto: promo