Foto: Vladimir Borović

U organizaciji Udruženja Cinema City ove godine CON konferencija počela je 25. novembra i trajaće do 1. decembra u Novom Sadu. Filmovi, paneli i koncerti dešavaće se na čak tri lokacije: SKCNS Fabrika, Kulturna stanica Svilara i Pozorište mladih.

Otvaranje je upriličeno u Kulturnoj stanici Svilara u subotu, 25. novembra, u 16.30h jednim posebno važnim događajem za sve one koji su u rokenrolu na bilo koji način, a to je Bunt Showcase u okviru kojeg je održan panel u popodnevnim časovima i koncerti u večernjim časovima.

Kada čujete ime Branka Glavonjić ili čujete da neko pominje emisiju BUNT prva asocijacija vam je muzika i to ne bilo koja već rokenrol u svim svojim oblicima. Dvadeset godina Branka kreira i snima emisije koje su doprinele afirmaciji mladih autora, promociji rokenrol kulture, podržavanju rok događaja bez obzira da li je mali ili veliki, omogućava regionalnu saradnju i ono što je najvažnije – ne odustaje od svoje borbe za sve navedeno.

RTS je jedina televizija u našoj zemlji koja ima emisiju ovog tipa, a Branka je na panelu naglasila da se i na evropskom nivou ne mogu pronaći tv stanice koje neguju ovu vrstu podrške autorima. Posebno je istakla koliko je značajnu ulogu u kreiranju emisije davnih dana, pa i Bunt Rok festivala pre sedam godina, imao nedavno preminuli Nikola Mirkov koji je prepoznao potencijal u celoj priči i otvorio mogućnosti za ta dva projekta u okviru nacionalne televizije na čemu mu je neizmerno zahvalna.

Bunt Rok festival je imao sedam izdanja i menjao je svoju formu tokom godina, ali ne i suštinu, a suština je promocija mladih izvođača, njihovo umrežavanje i promocija na Bunt Rok turneji po zemlji i regionu. O značaju festivala pričali su, osim Branke, predstavnici bendova koji su osvajali nagrade: Marko Janković (Viva Vops), Bojan Ristić (Bagremov med) i David Sič (Sin Seekas), kao i afirmisani muzičari, dugogodišnji saradnici Branke Glavonjić i članovi žirija Bunt Rok festivala: Maja Cvetković (E-Play), Nenad Pejović (KKN) i Aleksandar Marković Lama (Bolesna štenad). Svako je iz svog ugla predstavio značaj emisije BUNT, Bunt Rok festivala, kao i saradnju sa Brankom tokom svih ovih godina koja je bila od velike koristi za sve bendove. Mladi bendovi su istakli dragocenost iskustva koje je proisteklo osvajanjem nagrada i mogućnostima da sviraju na raznim festivalima u zemlji i regionu čime su dobili značajnu promociju svog stvaralaštva.

Ovo druženje bilo je izuzetno emotivno jer su među panelistima, ali i u publici, bili isključivo ljudi koji su svim srcem u rokenrolu i koji, kao i Branka, ne odustaju od svojih ideja i  međusobno sarađuju radi ostvarivanja tih ciljeva. Tanja Šikić u ulozi moderatora je sva iskustva i priče učesnika spojila u jednu lepu celinu tako da smo sat vremena upijali dragocene reči i savete prisutnih.

Nakon pauze, tokom koje je zapravo u sali Svilare već počeo filmski program, usledili su koncerti bendova čiji su predstavnici učestvovali na panelu.

Koncertni deo otvorili su Sin Seekas iz Sente koji su u sedmom izdanju Bunt Rok festivala osvojili treće mesto. Fantastičan bend sa ozbiljnim ženskim vokalom koja ima i ozbiljan pristup i kad je vizuelni  i scenski nastup u pitanju. Čvrst zvuk sa ska elementima i zaista fenomenalan ženski vokal, ne propustite priliku da ih čujete. Jedino mi je žao što momci nisu toliko dinamični na sceni kao njihova “frontvumen”, pa imam sugestiju da nađu način da se malo pokrenu. Možda su bili ograničeni prostorom na bini, svakako ću to vrlo rado proveriti na nekom sledećem nastupu koji će, nadam se, biti uskoro.

Usledio je Viva Vops, pobednici trećeg Bunt Rok festivala. Njihova je muzika fuzija različitih pravaca, ali žestoki scenski i vokalni nastup frontmena Marka Jankovića na bini su ono što je najupečatljivije. Marko nije ostavio samo srce na sceni, ostavio je i svoja pluća. Bend je u odnosu na pobednički festivalski momenat sada u nešto manjem sastavu, ali se nije izgubila energiija i dalje su jako atraktivni.

Bolesna štenad, prvi od veterana koji su nastupali u okviru Bunt Showcase koncertnog programa, su originalni i jedinstveni bend na našim prostorima koji autorka ovog teksta izuzetno voli, a posebno ceni pevanje o društveno osetljivim temama.  Juče je bio Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a Lama je nakon pesme “Komšinica”, koja upravo govori o nasilju nad ženama, napomenuo da se u ovoj godini desilo 27 femicida i da i dalje niko ništa  u državi ne radi po tom pitanju. To je samo jedna od pesama kojima Štenci izazivaju da mozak malo radi, a za oči i uši pobrinu se zanimljivim “stajlingom” i zaista, koliko god kliše zvučalo, beskompromisnom svirkom.

Odmah potom usledio je nastup benda E-Play koji je privukao i najviše publike. Maja Cvetković je tokom 25 godina rada benda svojim pesmama zaista ostavila trag na našoj muzičkoj sceni. Publika uvek odlično reaguje i na one mirnije pesme, poput poslednjeg singla “Nije da nije” za koji su snimili spot sa Draganom Mićanovićem, do energičnijih u kojima Nemanja Velimirović dobija prostor da “poludi” na sceni uživajući u solo deonicama kojima pokreće i masu na akciju. Nije bilo dovoljno vremena da čujemo sve što volimo, niti na ovakvim događajima ima prostora za bis koji je publika iščekivala, ali priredili su ipak jedan presek pesama koje su izazvale oduševljenje prisutnih.

Bagremov med je drugoplasirani bend na ovogodišnjem Bunt Rok festivalu i predstavljaju još jedno jako prijatno iznenađenje sinoć. Ovaj mladi trio iz Beograda od 2019. godine nastupa pod ovim imenom i u ovoj postavi, izveo je svega nekoliko pesama, ali su dugosvirajuće te su imali dovoljno prostora da pokažu i dokažu zašto je žiri baš njima dodelio nagradu i za najbolji vokal. U ulozi pevača je basista benda, Strahinja Popović, koji na bini ima specifične pokrete kao da doživljava neku metamorfozu tela svakim novim tonom koji odsvira.  Muzika im je jako zarazna, pod uticajem bendova iz prošlog veka (bendova uz čiju su muziku odrastali – objasnili su jednom prilikom), ali i stil oblačenja im je van nekih standardnih okvira. Umesto majica i dukseva, momci nose košulje i sakoe i jako su vizuelni dopadljivi. To i ne bi bilo toliko bitno da ne umeju da sviraju, ali ovi momci nude kvalitet u paketu. I njih obavezno ispratite, nećete se pokajati.

Šlag na Bunt torti ovog dana bio je sastav KKN koji sa Brankom Glavonjić i emisijom Bunt imaju lepu i značajnu saradnju tokom poslednje dve decenije. Kanda, kodža i Nebojša su zaokružili priču svojom fenomenalnom svirkom i prosto hipnotisali publiku i uveli je u neku vrstu meditacije.  Iako je iza njih mnogo godina rada i truda i posvećenosti, kada ih gledam na bini to izgleda tako lako, spontano, savršeno. Na frekvenciju Oliverovog glasa se čovek mora navikavati da bi u potpunosti uživao u njihovoj muzici, ali kad se navikneš to je onda zaista besprekorna emocija koja se doživljava. U sledećoj Bunt emisiji možete videti specijal posvećen njima i novom albumu “Beton”, a do tada ispratite i panel diskusije sa eminentnim stručnjacima iz celog sveta  koji će u utorak i sredu gostovati u Novom Sadu ii biti govornici na CON konferenciji.

I za kraj želim da iskažem veliko poštovanje Milošu Ignjatoviću iz Udruženja Cinema City za ljubav koju ima prema umetnosti i za entuzijazam koji ga ne napušta godinama, a Branki Glavonjić i poštovanje i ljubav za sve što jeste i što radi 20 godina jer je jedan od uzora osnivačima ovog portala i omiljena nam saputnica na letnjim festivalima.

Uživajte u ostatku programa, a ukoliko niste upoznati sa svim što će se dešavati, posetite sajt Udruženja Cinema City i potražite više informacija.

Ivana Jovanović