Banjalučki metal bend Melldown objavio je svoj album prvenac, nazvan “Cryptomnesia”. Posle dugogodišnjeg krčkanja u vežbaonicama i postepenog snimanja i sakupljanja pesama, album je završen i objavljen 01.10.2023. godine.
Nova muzika je svetlost dana ugledala na Youtube i Bandcamp profilima benda. Posle nekoliko dana usledila je i objava na Spotify platformi.

Iako su ideje za pesme nastale u ranim godinama benda, dolaskom Gorana Marinkovića na mesto growl soliste i Duška Milijevića na mesto ritam-udarača, došle su i nove ideje te se rodio novi zvuk, kojim je bend blago promenio svoj pravac.
Iako “Melldown” sebe ne svrstava ni u jedan klasičan šablon metal muzike, uzori koji su pripomogli stvaranju novog zvuka dolaze iz pravca modernog metala i metalcore-a. To su bendovi kao “Gojira” i “Lamb of God” kao i stari uzori kao “Mastodon” i “At the gates”.

Pesme su snimane od 2020. godine do 2023. godine. Bend je u studiju “Cirith Ungol” snimio svu muziku, potpomognut Draženom Kecmanom, koji zadužen za snimanje zvuka, kreativne sugestije i finalni mix.

Vizuelni identitet album “Cryptomnesia” je izašao iz kista banjalučkog digitalnog umetnika Sandra Fazlinovića, koji stvara detaljne crteže, većinom horor tematike ili inspirisane mitologijom H. P. Lovecraft-a. Svoje radove objavljuje na svojoj stranici “Empty I’s”.

Melldown je tokom perioda snimanja grabio svaku priliku za nastupanje, bilo da se radi o svirkama sa kolegama iz banjalučke i regionalne scene ili nastupima na banjalučkim festivalima. Kao vrhunac scenskog nastupa, bend je učestvovao na takmičenju demo bendova na prvom povratničkom “Demofest” festivalu u Banjaluci. Iako nije ostvario prolaz u finale, momci su ostvarili svoj dugogodišnji san i predstavili muziku svom gradu.

Melldown su:

Mario Jakara – gitara

Aleksandar Vukotić – gitara

Duško Milijević – bubanj

Žarko Lalović – bas

Goran Marinković – vokal