Četvrti festival muzičkog dokumentarnog filma Dok”n’Ritam održaće se na nekoliko lokacija: Dorćol Platz, Domu omladine Beograda i Dom kulture Studentski grad od 13. do 16. juna.

Moto ovogodišnjeg, četvrtog izdanja festivala glasi Mi smo na putu, mi pravimo put. Stihovi Milana Mladenovića precizno opisuju program i atmosferu koju nosi DnR 04 – filmovi na programu  tematski su povezani značajem pojma putovanja u životu muzičara i iskustvima koja ona donose. Sa druge strane, pravljenje sopstvenog puta, neodustajanje od pomeranja granica, jeste uvek prisutna ideja, vanvremenska, svakodnevna inspiracija za umetnike.

Festivalsku uvertiru ove godine  činiće  tribina  Borderland Soundtrack, gde će se sa autorkom i gostima razgovarati  o istoimenoj dokumentarnoj tv seriji nedavno emtovanoj na RTS.

Zvanično otvaranje festivala obeležiće regionalna premijera filma A Dog Called Money. Reč  je o dokumentarcu, prikazanom na Berlinalu, koji nam predstavlja PJ Harvie u svetlu trenutka sadašnjeg – saznajemo okolnosti pod kojima je nastao njen novi album inspirisan putovanjem kroz Afganistan, Kosovo i SAD.

Ove godine se za dve nagrade takmiči deset filmova u međunarodnoj konkurenciji, koji će uglavnom biti premijerno prikazani u Srbiji. Gledaćete filmove o prvom albumu grupe Laibach, Vladi Kreslinu, Marku Rainey, putovanju bendova  kroz različite egzotične destinacije i njihove doživljaje tokom turneja, multimedijalnim pank i džez umetnicima, Nebesku temu, put poznatih bluzera od Hrvatske do Memfisa.

O nagradama će kao i prethodnih godina, odlučivati publika i tročlani žiri u uobičajenom sastavu – reditelj, muzičar, novinar.

Sekcija Work in Progress predstavlja dokumentarne projekte u nastajanju: Rok kamp za devojčice – FEMIX i “YU Grupa – priča o bratstvu i jedinstvu” Darka Lunglulova.

Apsolutni hit ovogodišnjeg festivala jeste promocija knjige Život sa Idi(j)otima i gostovanje autora Nenada Marjanovića Dr. Fritza, u okviru programske celine Notabook.

U okviru iste celine biće predstavljene i knjige Našao sam dobar bend, Borisa Hrepića, Pamtite me po pjesmama mojim, Bogice Mijatovića, Trenutak koji čekam, Miroslava Dimića, Muzika & muabeti, Nenada Georgievskog.

Sa gostima iz regiona razgovaraćemo o njihovim filmovima i podelićemo iskustva vezana za put kojim ide muzički dokumentarac kao  forma, odnosno, koje granice su na planu afirmacije podžanra pomerene zadnjih godina.

Na DnR 04  sviraće se bluz koji dolazi direktno sa iskustvom iz Memfisa, eksplozivni lucidni duo Skijaš i Yeti će otvoriti festival, dok će na zatvaranju prvi javni nastup imati pobednik ovogodišnjeg BUNT ROK Festivala.

Detaljnije o programu na https://www.doknritam.com/