PODELI

Nova predstava “Pisma iz Avganistana” premijerno je izvedena u subotu 1. juna u Šabačkom pozorištu. Reč je o komadu rađenom po kultnoj knjizi Branka Golubovića Goluba iz benda Goblini. Ovo je predstava o susretu dve generacije iz jednog grada. Ona počinje kada Džoni, mladi šabački glumac, koga igra Nikola Breković, napokon sretne Goluba, svog idola iz tinejdžerskih dana. Njihov susret jeste i susret pozorišta i svirke, u kojoj se teatar kombinuje sa pank rokom. Režiju potpisuje: Ivan Tomašević, a dramatizaciju Ivan Velisavljević. Branko Golubović, nije bio u mogućnosti da prisustvuje premijeri jer se trenutno nalazi u Jordanu.

“Pisma iz Avganistana” su kultna šabačka knjiga, objavljena 2009, u izdanju ŠLF-a. Nastala je na osnovu mejlova koje je Branko Golubović Golub iz grupe “Goblini” slao svojim prijateljima i porodici, tokom rada za italijansku nevladinu organizaciju “Intersos”, u mirovnoj misiji u Avganistanu. Golub je u Avganistanu bio od početka 2003. pa sve do kraja 2006.

Branko Golubović – Foto: Andrea Magazin

U knjizi “Pisma iz Avganistana” Golubović prikazuje svakodnevni život i kulturu Avganistana na oštrouman, neposredan i često veoma duhovit način. Zbog autentičnog stila pisanja, ali i činjenice da je život regionalne pank-rok zvezde u ovoj dalekoj i neobičnoj zemlji budio veliko interesovanje, pisma su “postala viralna”. Počela su da kruže internetom, pa su i pre objavljivanja knjige, došla do velikog broja čitalaca.

U predstavi igra Nikola Breković, a sviraju gitarista Milan Katanić i basista Milan Stanković iz grupe “MOON”. U predstavi se izvodi muzika “Goblina”, a aranžman potpisuju “MOON” i Nikola Breković. Stručni saradnik je Stevan Marinković; kostimografkinja Selena Tomašević; za montažu video materijala bio je zadužen Darko Pavlović; a za grafički dizajn grupa “Kombinart”.

MOON – Foto: Šabačko pozorište / Marko Maksimović

– Ovo je predstava po tim pismima, ali i o tim pismima. U njoj se sreću Srbija i Avganistan, Šabac i Džalalabad… u tački u kojoj se postavlja pitanje: ko je tu “necivilizovan”, ko je divalj, egzotičan ili udaljen? Ovo je, takođe, predstava o susretu dve generacije, iz jednog grada. Ona počinje kada Džoni – mladi, šabački glumac, napokon sretne Goluba, svog idola iz tinejdžerskih dana. Njihov susret jeste i susret pozorišta i svirke, pa su “Pisma iz Avganistana” predstava hibridne forme, u kojoj se teatar kombinuje sa pank-rokom. Ovo je izvedbeni putopis, ali i živi spomenik šabačkoj rokenrol tradiciji, predstava za sve ljubitelje zvuka “Goblina” i poštovaoce lika i dela Branka Golubovića – najavljuju iz Šabačkog pozorišta.

– Ovom predstavom šabački rokenrol stekao je pravo građanstva. Ovo je prvi put da je u ovom gradu, gde decenijama postoji rokenrol, neka institucija stala iza nekog rokenrol projekta. Branko Golubović je jedan od mojih najboljih prijatelja i mnogo vremena smo proveli zajedno. Radio sam neke tekstove za „Gobline“, za album „U magnovenju“, nekoliko godina smo zajedno vodili emisiju na drugom programu Radio Šapca. Jednom je Džoni, glavni lik, došao kod mene, izneo sam mu svoju ideju i on je priznao da o tome razmišlja odavno. Pitao sam Goluba, on je prihvatio bez problema i tako je počeo rad na projektu – rekao je stručni saradnik Marinković.

BRANKO GOLUBOVIĆ (Šabac, 1968) najširoj javnosti je poznat kao frontmen šabačkog pank sastava “Goblini”. Ovaj bend osnovao je 1992, zajedno sa Alenom Jovanovićem, Vladislavom Kokotovićem i Zoranom Jovanovićem. Objavili su devet albuma, a s puno uspeha su nastupali na prostoru cele bivše Jugoslavije. Nakon koncerta u Zagrebu, 2001. godine, odlučili su da obustave rad, zbog privatnih obaveza članova. Ubrzo nakon toga, Golub, po obrazovanju inženjer poljoprivrede, odlučio je da se posveti humanitarnom radu. Živeo je i radio u okviru mirovnih misija u bivšoj Jugoslaviji, Avganistanu, Šrilanci, Pakistanu, Gruziji, Etiopiji i Jordanu. U drugoj polovini devedesetih, zajedno sa Stevanom Marinkovićem, bio je urednik i voditelj emisije “Ritual crnog patuljka”, koja se emitovala na Radiju “99” (Drugi program Radio Šapca). “Goblini” su se ponovo aktivirali u leto 2010. i od tada su jedan od najznačajnijih srpskih i regionalnih bendova. Posle knjige “Pisma iz Avganistana”, Golubović je objavio autobiografsko delo “Izgužvane misli” (Dalas Rekords, 2018).

– Za četiri godine koliko sam proveo u Avganistanu, blizu 50 humanitarnih radnika izgubilo je život, a desetak ih je kidnapovano. Za te četiri godine izgradio sam ogromno poštovanje za ljude koji žive i rade u Avganistanu. Verujte, nema tih para koje mogu da ublaže osećaj da ste hiljadama kilometara daleko od kuće, od porodice, od prijatelja… Većina humanitaraca su mladi, puni energije i vere u to što rade. Ta vera ih pokreće, ne dozvoljava im da budu stopirani negativnim stvarima koje vide na svakom koraku – reči su Branka Golubovića.

NIKOLA BREKOVIĆ (Šabac, 1990) je glumac i muzičar. Akademiju je završio u klasi Juga Radivojevića, u Bijeljini, gde je i odigrao svoje prve uloge. Od 2014. redovno igra u Šabačkom pozorištu, a najzapaženija ostvarenja imao je u predstavama “Duge noći, crne zastave”; “Gnjida”; “Revizor za Jugoistok”; i “Život je san”. Svira bubnjeve, a njegov prvi sastav “Gremlini”, bio je tribjut bend (tribute band) “Goblina”. Ova grupa je pratila Branka Golubovića širom Srbije, tokom promocija knjige “Pisma iz Avganistana”. Od zajedničke turneje, u proleće 2009. Nikola je imao želju da ovu knjigu postavi kao monodramu. Deset godina kasnije, to se i dogodilo.

Nikola Berković – Foto: Šabačko pozorište / Marko Maksimović

IVAN TOMAŠEVIĆ, glumac i reditelj, prvak je Šabačkog pozorišta. Za svoj rad, dobio je niz značajnih nagrada i priznanja. Pored angažmana u matičnom teatru, čiji je član od 1980, sa glumicom Anetom Tomašević, osnovao je nezavisno pozorište “Scena Maska”, u okviru kog se bavi teatarskim istraživanjem, glumom, režijom i pedagoškim radom.

– Osim putopisnog predstavljanja jedne zemlje, kontroverznog koliko i sam Avganistan, Branko Golubović nam u pismima nudi nešto više: autentičan, insajderski pogled na često opasnu svakodnevicu, ali pogled opisan ironično, neposredno i uz dozu zdravog humora. Golubović je od pankerskih dana provedenih u sastavu “Goblini” do mirovnjačkih dana u Avganistanu zadržao energičnost, anarhičan stav, odlučnost da se govori istina bez pardona i da se piše bez dlake na jeziku. Bez obzira da li priča o kafićima, čudnim običajima u ishrani, koje kao stranac morate poštovati, ili vam u maniru turističkog vodiča ukazuje na kulturnu baštinu, klimatske osobenosti i muško-ženske odnose, ili pak prelazi na provokativnije teme poput opijuma, hašiša, oružja, političke situacije i neprekidne oružane sukobe (prema piščevim rečima, u Avganistanu se vodi devet ratova!), Golubović nikada ne gubi iz vida složenost situacije i paradokse u kojima se nalaze on kao mirovnjak i Avganistan kao država. Najveća vrednost njegovih pisama leži upravo u osobenom i iskrenom pristupu tako aktuelnim temama. Golubović se u pisanju neobičnog bedekera koristi, naravno, činjenicama, ništa ne ulepšava i ne čini gorim nego što jeste. Ali, daje i duboko lični doživljaj okruženja i okolnosti u kojima se našao – kaže dramaturg Ivan Velisavljević.

– Čini mi se da je ovo pravi zaključak sezone koja za okosnicu ima lokalpatriotizam, jer je u pitanju šabačka kultna knjiga kultnog autora i svi okupljeni u radu na projektu došli su privučeni dobrom energijom. Nikola Breković, koji izvodi predstavu, istovremeno je i autor, inicijator projekta. Došao je sa jednom verzijom dramatizacije i izrazio želju da to radi kao monodramu u Šabačkom pozorištu. Prepoznala sam to kao autentičnu potrebu mladog glumca iz Šapca i videla u tom tekstu ili budućoj predstavi mogućnost da susretnemo u hibridnoj formi pozorište i pank, ali takođe i dve generacije iz jednog grada. Generacija na sceni bavi se nekom drugom, rokerskom generacijom iz istog grada, a mi koji smo iza scene pripadamo nekoj trećoj generaciji, pa može da se kaže da je ovo susret tri generacije – podvukla je direktorka Šabačkog pozorišta Milena Minja Bogavac.

Izvor: antrfile.com