PODELI

Prema definiciji gard je naziv za osnovni odbrambeni stav u borilačkim veštinama. Čovek bez sluha (ČBS) pozvao nas je novim albumom da stanemo u gard “protiv zubatog sunca što pojavi se samo kada vedar je dan” i “u odbranu dečijih srca, niko nema pravo da im otima san”.

S obzirom na to da smo dugo čekali novi album rado smo prihvatili njihov poziv ove hladne decembarske večeri i na kratko “spustili gard” i prepustili se energiji koju bend prenosi na publiku čim uzmu instrumente u ruke. Nažalost, zadovoljstvo je trajalo kratko, svega nekoliko pesama, ali dovoljno da nas zaintrigira pred veliki beogradski koncert koji će biti 14. decembra u Domu omladine.

ČBS je rešio da u intimnijoj atmosferi svojoj publici i prijateljima predstave nekoliko pesama uživo i upriliče druženje tokom kojeg su potpisivali diskove i fotografisali se. Nakon Beograda, Smederevske Palanke i Kragujevca, druženje je 6. decembra organizovano u Novom Sadu u Shamrock baru.

Promociju je otvorio Predrag Peđa Novković, a publici se obratio i Zoran Vulović Vule iz koncertne agencije Long Play koja je izdala album “Stanimo u gard”. Nakon njih Miki Radojević je napravio kratku uvertiru rečima zahvalnosti i objašnjenjem kako je album nastao da bi onda pozvao Mikicu, Luneta i Savu da mu se pridruže i da nov materijal predstave na način kako to i dolikuje-svirkom. S obzirom na to da se na albumu nalazi devet pesama, možemo se pohvaliti da smo uživo čuli četiri. Verujem da su oni koji vole ČBS već ko zna koliko puta čuli nove pesme, ali kada njih četvorica stanu “leđa uz leđa” na binu i začine sve to svojom energijom zbog koje ih i volimo to zvuči mnogo bolje od studijskog snimka.

Znali smo još letos da se album sprema i bili nestrpljivi. Podsetiću da su nam zagolicali maštu još na Arsenal festu ovog juna premijernim prikazivanjem spota za pesmu “I posle svega (Odjebi)” pred nastup na Garden bini te da su reakcije publike bile vrlo pozitivne. Trebalo je sačekati da prođu leto i dobar deo jeseni kako bismo ovaj disk držali u ruci, ali dočekali smo. Sada očekujemo nakon beogradske koncertne promocije da prokrstare Srbijom što će se verujem desiti jako brzo.

Pre svirke i nakon nje u Shamrocku smo preslušavali kako novi album tako i pesme sa prethodnog albuma “Događaj dana” te je celo veče bilo u znaku benda ČBS. Sve je to bilo začinjeno prisustvom brojnih kolega muzičara iz Novog Sada, fanova i prijatelja benda. Ovakva podrška je verujem značajna za svakoga ko se svojim kvalitetnim autorskim radom bori protiv “nus pojava” u društvu te se unapred radujem novom druženju.

A sad da podignemo gard ponovo u nadi da će jednog dana jutro doći na belom konju.

Više fotografija pogledajte ovde.

Ivana Jovanović

Foto: Remix Press