Od velikog muzičara Vlade Divljana (1958-2015) oprostili su biranim rečima i dirljivim izvođenjem nekoliko njegovih pesama prijatelji, saradnici i kolege muzičari danas u podne na komemoraciji u Domu omladine Beograda.

Komemoracija je održana u prisustvu Vladine supruge Dine Đurović, sinova Stevana i Pavla Divljana, članova rodbine, kao i mnogobrojnih Beograđana i ljudi koji su došli iz iz svih krajeva bivše Jugoslavije, u ispunjenoj dvorani “Amerikana” Doma omladine.

Divljanu u čast, zagrebačko Ljetno kino Big Band kog predvodi gitarista Maks Juričić izvelo je najpre “Samo jednu ljubav imam”, pesmu koju su sa Vladom snimili na zajedničkom mini album “Četiri godišnja doba” (2012).

Ljetnom kinu pridružio se potom Divljanov dugogodišnji saradnik, frontmen Električnog orgazma Srđan Gojković Gile otpevši “Nebesku temu”, sa kultnog albuma Idola “Odbrana i poslednji dani” (1982) koju je posvetio “Vladi, Dini, Stevi i Pavlu”. Gile je istakao da je Vlada Divljan bio najbolji iz njihove novotalasne generacije muzičara.
Vlada_Divljan_komemoracija_foto_aleksandar_zec
“Za mene je bila izuzetna čast da svaki put mogu da se popnem na binu sa Vladom. Mogu da kažem: ‘Hvala brate Divljo, hvala ti na ljubavi, osmesima i muzici koju smo podelili”, rekao je Gile.

Goran Vasović Vaske iz Eve Braun otpevao je “Odnesi me” sa Bojanom Vunturišević, koja ja uputila “poslednji pozdrav našem najboljem ortaku iz ’58. generacije”.

“Jedna Vladina pesma koju sam uvek najviše voleo. Nikad nisam pretpostavljao da ću da je pevam u ovakvim situacijama”, najavio je “Rusiju” Momčilo Bajagić Bajaga.

“Rusiju” je Bajaga emotivno otpevao uz pomoć Bojane, Vasketa i Gileta, a za njeno izvođenje Ljetnom kinu su se pridružili na gitari Dušan Kojić Koja, vođa Discipline kičme, kao i dugogodišnji Divljanovi saradnici – basista Idola i potom Old Stars benda (kasnije preimenovanog u Nevladinu organizaciju) Zdenko Kolar, a uz njega i pijanista Aleksandar Šandorov, bubnjar Marko Milivojević i perkusionista Boris Bunjac.

Na kraju poslednje pesme muzičarima na bini pridružili su se Vladini sinovi Stevan i Pavle Divljan, pozdravljeni aplauzima prisutnih.

Pre nastupa, na početku komemoracije okupljenima se obratio nekadašnji muzički urednik radija Studio B, Sloba Konjović, rekavši da je u muzici i ličnosti Vlade Divljana posebno cenio “saosećanje i ljubav”.

“To je sastavni deo njegove muzike i to je ono što nam je svima potrebno. Vlada je bio muzika, i vlada je bio rokenrol”, rekao je Konjović.

Evocirajući uspomene iz zajedničkog detinjstva i odrastanja sa Vladom, glumac Svetozar Cvetković je rekao da nam je Divljan u svojoj muzici “ostavljao sebe, svoju bol, svoju sreću, svoju ljubav, svoju umetnost”.

“Nekad prevratnički ‘Paket aranžman’ danas deluje kao futuristička bajka o slobodi nekog vremena koje nećemo dostići. To jeste muzika, ali i mnogo o više od života samog, i mnogo dublje od trajanja koje ima ograničenje u životu. To jeste klica koja je izrodila drvo umetnosti jednog smislenog života od kog se danas rastajemo, svesni da se život Vlade Divljana nikad neće završiti. Vidimo se Vladice. Tvoj Svetica”, rekao je Cvetković.

Pesnik Ljubivoje Ršumović rekao je da ga je vest o smrti Vlade Divljana naterala da odmah izrazi saučešće članovima vlastite porodice “kao da je najrođeniji naš otišao”, a izlaganje je zaključio rečima: “Vlada nije otišao…Vlada će biti sa nama. Neka mu je slava i hvala”.

Foto: Aleksandar Zec