PODELI

Ovog  11. marta imali smo priliku da čujemo Bjesove u novosadskom klubu The Quarter. Kultni domaći rock bend iz Gornjeg Milanovca još jednom je potvrdio veličinu svog imena na našoj muzičkoj sceni. The Quarter je bio prepun obožavatelja.Najava za dobar provod ogledala se i u tome što su već odavno ulaznice bile rasprodate.   Bjesovi već godinama uspevaju da brišu jaz među generacijama jer se bave svevremenim pitanjima ljudske egzistencije, kao i po svom specifičnom zvuku.

Sa „Osvitom zadnjeg dana“ počela je divna noć Bjesova u Novom Sadu. Publika je imala priliku da čuje mnogobrojne hitove poput pesama kao što su “Kad se ruke moje vezane razdvoje”, “Zašto ovo ne bi bila ljubav”, a kada je na red došla pesma “Kiša” možemo reći da  je zapalila masu. Tokom pesme “Kad mi stane dah”, kao i ostalih koje su usledile, možemo slobodno reći da je publika ostala bez daha. Niyale su se pesme:  “Bolje ti”, “Vraćam se dole”, “Čak i da mogu”, “Probudi me (ubij me)”. Uživali smo i u pesmama sa novog albuma “Svetla, svetlosti”. Među njima su se našle obrade: “Sjaj” (By Pass), “Nebo” (Električni orgazam), “Ustaj, majko zemljo” (The Stone), “Gradot E Nem” (Mizar) i “Svetla, svetlosti” (Asim Savran) po kojoj novi album i nosi ime. Frontmen benda nazdravljao je publici tokom koncerta, a onima koji  su imali više sreće doletela je i po koja limenka direktno sa bine.

Dobroj atmosferi doprinela velika predanost benda muzici i sceni, stoga su obožavatelji imali priliku da uživaju u nekoliko sati kvalitetne muzike. Na sceni se naročito isticao pevač i vođa benda, Zoran Marinković,  po svom specifičnom nastupu, vokalnoj obojenosti i mogućnostima. Publika je sve vreme pratila bend, saživela se sa njim i uživala u nastupu. Dobra komunikacija benda sa publikom izbrisala je granicu razdvojenosti, stiče se utisak da su bend i publika jedno.

The Quarter su ispunili mnogobrojni glasovi sjedinjeni u muzičkom transu. Pesmom “Avioni pevaju” završili su nastup. Stih „divna je noć“ razlio se po celom klubu. Bezgranično davanje publici ogledalo se i u odobravanju potpunom  strancu da se  pridruži u  pevanju  poslednje pesme, tako da su Zoran Marinković  i ovaj obožavatelj u duetu otpevali refren  “divna je noć”. I bila je divna noć.  Iako je bend imao u planu da završi nastup ovom pesmom, publika je bila željna produžetaka, pa su priuštili to zadovoljstvo otpevavši “Džordžiju”.  Svi  prisutni ostali su željni neke nove Džordžije, kako muzičke tako i životne utopije na koju mislimo, čekamo i dozivamo.

Marija Tomić