Prvi festival regionalne autorske muzike “Poezika” biće održan u petak i subotu, 7. i 8. juna u Kulturnom centru Novog Sada.

Akcenat je na kantautorima, pojedincima, autentičnim muzičkim i pesničkim ličnostima kao i bendovima koji svoje pesme izvode na maternjem jeziku.

U duhu kovanice Poezika, od reči poezija i muzika, odabrani su izvođači koji neguju kulturu dobrog stiha, oni čija muzika ima obaveznu poetsku vrednost i kvalitetan lirski sadržaj.

Festival će u petak, 7. juna, od 20 časova i 30 minuta, otvoriti Nikola Brkić (Johnny L’Ove) iz Beograda, jedan od pobednika konkursa za posebne učesnike “Poezike”. Prve večeri festivala sviraće i Isidora Milivojević iz Kotora i Milan Korać iz popularnih novosadskih Šinobusa. Milan Korać će promovisati knjigu pesama i album “Do modrih dubina” a Katarina Juvančič i Dejan Lapanja iz Ljubljane premijerno će u Srbiji predstaviti album „Selivke“, koji – po kvalitetu i značaju, u Sloveniji porede sa kultnim albumom „Odpotovanja“ Tomaža Pengova.

U subotu, na početku druge večeri, predstaviće se Marko Prodanović (MrContra) iz Republike Srpske, takođe izabran na konkursu za nastup na festivalu. Udruženi pod nazivom Novi odmetnici i pesnici dodira, nastupiće Ivan Škrabe i Roberto Vodanović Čopor iz Hrvatske i (izmenavremena) – Nikola Nešković iz Novog Sada. Festival “Poezika” biće završen koncertima Zagrepčanke Nine Romić, trenutno jedne od najpopularnijih mlađih kantautorki u regionu, i grupe Olovni ples iz Dugog Sela, iz Hrvatske.

Na festivalu će biti prikazana i dva kratka dokumentarna filma – prvi, o regionalnoj muzičkoj sceni, o kojoj govori Eddie Cooney, britanski muzički kolumnista, i drugi, o Ivici Stankoviću, momku iz Vrgorca u dalmatinskom Zagorju, začetniku neformalne muzičke družine Novi odmetnici, čiji članovi su gotovo svi učesnici prve “Poezike”. Ivica Stanković preminuo je prošle godine i ovaj festival umnogome će biti posvećen uspomeni na čoveka koji je učinio mnogo za afirmaciju kantautora i bendova iz ovog kolektiva.

Ulaz na festival je besplatan.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.