Završen je EXIT, velika proslava 20. godišnjice festivala koja je od 8. do 11. jula kroz festivalske kapije provela više od 180.000 ljudi iz 70 zemalja, ispisujući nove, ključne stranice ne samo svoje, nego istorije  kompletnog festivalskog sveta.

Četvrtak, petak i konačno subota, 10. jul 

Vikend stigao, petak je nekome bio dovoljan a neko je jedva čekao subotu da doživi Exit jer je nedelja neradna. Šarenolikost žanrova i izvođača na svim binama donela je neodlučnost, šta prvo slušati i gde prvo otići? Glavna bina Exit Festivala uvek je na dohvat ruke posetiocima, pa je ona često i prvi izbor za početak večeri. Program na ovoj bini otvorio je publici dobro poznati Kojot sa svojim bendom Remedy, a dobru stmosferu koju su napravili, odličnom svirkom održao je novosadski bend Obojeni program koji dugi niz godina unazad svira sa istim žarom. Sjajan talenat, i energiju na glavnu binu treće večeri donosi Satori. Album snimam u Srbiji, semplovana pesme „Đelem đelem“ legendarne Esme Redžepove, sve su stvari koje su publiku dovele do snažnih emocija koje su se rasipale i širile po mejn stejdžu Exit festivala. Njegova specijalna gošća ove večeri bila je Amira Medunjanin. Nastavak večeri glavne bine obeležio je Robin Schulz koji je svojim hitovima zagrejao publiku i naterao ih da pokažu sve svoje plesne pokrete.

Otkazivanje Hot Since 82, Honey Dijon i Boris Brejsche dovelo je Dance Arenu do malih turbulencija, ali kao pravi heroj iz Rusije je ipak stigla Nina Kraviz koja je zbog zdravstvenih razloga otkazala svoj nastup prvi dan. Nina je ipak održavala svoj set, ali u subotu i donela još jedno nezaboravno jutro, toliko nezaboravna da publika nije dozvolila da ode čak ni posle tri bisa. Fusion bina nam je donela bendove Dram, E-play, Deaf Radio. Bend Deaf Radio koji dolazi iz Grčke pokazao je zašto su baš oni pobednici konkursa i zašto su zaslužili da svoju muziku predstave na Exit festivalu. Snažni rifovi pomešani sa dobrom energijom daju novu notu rok muzici koje ostaje zapamćena. A da vikend ubija objasnio nam je i beogradski bend Dram koji je predstavio snagu pop muzike ali i pokazao kako jedan mlad bend zaslužuje i može biti rame u rame sa velikim izvođačima, na velikim binama.

E-Play / Foto: Dmitar Šćekić

E-play je odsvirao standardno dobru svirku, ali od ovih vrsnih muzičara ništa manje se i ne očekuje. Publika je vidno uživala pa bi se moglo reći da je ovo bio jedan od boljih nastupa na Fusion bini. Čuvena svitanja na Fusion-u su nadaleko poznata, a ove subote svitanje za nezaborav pripao je kultnom bendu Sunshine. Mnogobrojnoj publici nije bilo teško dočekati “sitne” sate kako bi uživala u hitovima poput “Misli mene gone”, “Iza horizinta”, “Žaklina traži sponzora” i mnogim drugim.

Sunshine / Foto: Dmitar Šćekić

Explosive Pub nije izneverio ni treće večeri festivala jer su se na njegovoj bini našli i “izgoreli” bendovi Reflection, Ground Zero, S. Pseta, First Flame, Mind Prison, Kobb i Bronze. Ovo je definitivno bina sa najboljom i najjačom energijom. Ne znam kako i zašto, ali tolika razlika u energiji između mesta na kojoj je bila prošla i na kojoj je sada bina, je neverovatna. Hm, možda su na prošloj neke podzemne vode učinile svoje! 🙂

Nedelja, 11. jul

Došao je i taj dan, nažalost i poslednji. Euforija, osećaj koji nosi noge već umorne publike tu je da nas još malo održi u snazi. A Exit je dokazao da i muzička industrija ostaje u snazi i ostaje nepobeđena. 16 meseci festivalskog i koncertnog mraka donelo je vidljive posledice ali donelo je i nadu da će sve ovo biti bolje, a Exit je u tome pomogao i dokazao da to može i hoće biti tako.

Za one koji vole plesne ritmove, ali i “domaći” zvuk, Darko Rundek & Ekipa na glavnoj bini bili su melem za dušu. Nešto laganiji ritmovi rasplesali su  publiku koja je uživala u svakom tonu mnogobrojnih hitova ovog velikog umetnika. Ubrzo se na bini pojavio bend koji je bio inspiracija velikom Rammstein-u, čuveni bend Laibach. Prepoznatljiv stajling, prepoznatljiv zvuk, sjajna scenografija, sve je bilo tu. Ugođaj je bio potpun a publika naklonjena ovom zvuku i bendu, gledala je ka bini bez daha i zadovoljno upijala svaki ton.

Laibach / Foto: Dmitar Šćekić

David Guetta još jednom je na glavnoj bini pokazao zašto je baš on jedan od najboljih di džejeva sveta. Hitovi vrlo dobro poznati publici bili su prožimani svetlosnim i pirotehničkim efektima od kojih je zastajao dah. Publika je horski pratila hitove i ostavila nezaboravan momenat kako za Davida tako i za sebe.

Massimo je svoj divni glas doneo na Fusion binu i ostavio trag na srce i dušu svakoga koje došao da ga čuje. Nezaboravne pesme i emocija prenošena kroz njegov glas su ono što je bilo potrebno da se oplemeni Exit. Fusion bina završne večeri bila je puna različitosti pa su se na istom mestu pored Massima našli i sjajni ženski hard rock bend iz Švedske Thundermother, zatim još jedni Novosađani, nadaleko poznati Love Hunters-i, beskrajno šarmantna i voljena Ida Prester sa svojim bendom Lollobrigida, još jedni beskrajno ali komični Ajs Nigrutin i Timbe, kao i rock bend Bas i Stega. Fusion je dočekao sunce uz čoveka čiji tekstovi gađaju tačno u centar, miljenika mlađe generacije, hip hopera Smoke Mardeljana.

Ida Prester & Lollobrigida / Foto: Dmitar Šćekić

Pa da ponovim, Explosive Pub je goreo! Kao da to već niste znali 🙂 Potpunu dominaciju ove večeri imao je zrenjaninski metalcore bend Overdrive koji je oduvao sve ispred sebe ove večeri. Što reče naš fotograf, dajte i Overdrive-u tenk da istera na binu pa da vidite šta je bend i šta je svirka!  Da ova bina bude toliko zapamćena i voljena doprineli su fantastični nastupi bendova Mud Factory, Quasarborn, Motorcharge, Hill, Scaffold i Bonecarver.

Overdrive / Foto: Dmitar Šćekić

Dens Arenu četvrti dan zatvorio je Solomun sa epskim četveročasovnim setom. Sunce je izašlo, grad se vraćao u normalu ali Exit je još disao.

Divna četiri dana su za nama, neki umorni, neki tužni što je gotovo, a drugi ipak jedva čekaju da vide šta im donosi sledeća godina festivala. Bili smo odgovorni, strpljivi i kao nagradu Exit nam je poklonio nezaboravna četiri dana na staroj dobroj tvrđavi. Sve nas čekaju nove pobede, nove borbe ali i nova uživanja. Ovo je samo početak, čekaju nas velike stvari!

Dejan Tomić

Foto: Dmitar Šćekić