Habeas_18-01-20_1627.RAF

Na predstojećem 28. Festivalu evropskog filma Palić, koji će se održati od 17. do 23. jula 2021. na nekoliko lokacija u Subotici i na Paliću, publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Iz bogatog filmskog programa preporučujemo 5 filmova zasnovanih na istinitim događajima koje ne smete propustiti.

DNEVNIK IZ GVANTANAMA

Režija: Kevin MekDonald

Ujedinjeno Kraljevstvo, 2021 / 02:10
Selekcija: Glavni takmičarski program

Dvostruka oskarovka Džudi Foster nalazi se u ulozi Nensi Holander, advokatice koja preuzima slučaj Mohameda Oulda Slahija (Tahar Rahim), Mauritanca koji je optužen da je angažavao teroriste koji su zabili avione u tornjeve Svetskog trgovačkog centra 11. septembra. Salahi je bez optužnice i suđenja 14 godina bio zatočen u američkom vojnom zatvoru Gvantanamo. Gubeći nadu, Salahi je pronašao saveznike u advokatici Nensi Holander i njenoj saradnici Teri Dankan, koju glumi Šelin Vudli. Scenario je adaptacija Slahijevog Guantanamo dnevnika objavljenog 2015.

KOPILOT

Nemačka, Francuska 2021 / 01:58

Selekcija: Glavni takmičarski program

Režija: Anne Zohra Berrached

Asli i Said se upoznaju na zabavi u studentskom domu. Asli je fascinirana Saidovom harizmom i samopouzdanjem. Dvoje studenata se tajno venčavaju iako se Aslina majka protivi vezi. Nakon nekog vremena Said nestaje. Njegova odluka menja Aslin život – pre nego što uzdrma ceo svet.

UNUTRAŠNJE OSTRVO

Azerbejdžan, Francuska 2020 / 01:19

Selekcija: Paralele i sudari

Režija: Ru Hasanov

Emocionalno i fizički zlostavljani šahovski velemajstor beži na ostrvo naseljeno divljim konjima i jednim stanovnikom. Film je inspirisan istinitom pričom.

BIK

Slovenija 2019 / 00:13

Selekcija: Zemlja u fokusu

Režija: Bojan Labović

Milan Veber, četrdesetogodišnji nezaposleni nastavnik likovnog, odavno je bez posla i na ivici besparice. Živi u iznajmljenom jeftinom malom studiju u nekada živahnom radničkom naselju u industrijskom gradu, osećajući se premladim da bi ostario i prestarim za novi početak – sve do jednog jutra posle pijane noći. Taman kad je hteo da otvori konzervu goveđeg paprikaša, pogleda kroz prozor i na ulici ugleda bika. Bika koji je upravo pobegao iz klanice. Film je inspirisan stvarnim događajem (bik beži iz mariborske klanice) koji je zabeležen mobilnim telefonom.

TOXICOMA

Mađarska 2021 / 02:04

Selekcija: Novi mađarski film

Režija: Herendi Gábor

Narkomanska zvezda i opaki psihijatar sukobljavaju svoja ega, ali ni za jednog nema pobede dok traju međusobni napadi. Po memoarima glumca Đeze Saboa.