PODELI

I ove godine leto u Novom Sadu biće obeleženo plesom i izvođačkim stvaralaštvom lokalnih umetnika. “Pokretnica”, festival savremenog plesa i performansa, ponovo će se održati u Novom Sadu od 30. avgusta do 4. septembra 2018. godine​.

Ovaj plesni događaj čini nekoliko različitih izvedbenih formata: performansi, radionice, kao i razgovori između izvođača, autora i gledalaca što je najznačajnija karakteristtika celokupne manifestacije. Festival je nastao kao rezultat i predstavlja nastavak trogodišnjeg rada u okviru edukativno-istraživačkog projekta “Pokretnica” koji se zasnivao na principima samoorganizacije i samoobrazovanja.

Kako tvrde članice kolektiva “Pokretnica” ​koje su autorke ovog festivala, ​želja im je da ponude publici vreme i mesto na kojem se može plesati i razgovarati o plesu, oslanjajući se na njihov dosadašnji rad i iskustva. Ove godine na festivalu će puno pažnje biti posvećeno improvizaciji. Zainteresovani će moći da učestvuju u radionici improvizacije sa Jurijem Konjarom, biće prikazani rezultati dosadašnjeg rada na projektu “Raspleši se” Jelene Alempijević i Jovane Rakić, koji se razvijao kroz metod improvizacije, kao i izvođenje kompozicije “Dualno obrazovanje” Filipa Đurovića, koja takođe koristi slobodnu improvizaciju, u verziji za plesače i muzičare.

Biće organizovane i dve jednodnevne radionice pod vođstvom Jelene Alempijević i Nurie Höyng, koje će kroz improvizacijske vežbe omogućiti uvid u njihove stvaralačke procese.

Detaljan program festivala možete naći na sajtu udruženja kao i na njihovoj zvaničnoj fejsbuk stranici događaja. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i realizovaće se u saradnji sa organizacijama SKCNS Fabrika i plesnim udruženjem Groove.

Internet prezentacija: https://pokretnica.wordpress.com/

Facebook stranica: https://www.facebook.com/pokretnica/

Link Facebook događaja: https://www.facebook.com/events/247524202522058/

Foto: promo