PODELI

Dom omladine u Kragujevcu organizuje humanitarni koncert za pomoć Nikoliji Jovanović, maloj Kragujevčanki oboleloj od Vestovog sindroma i cerebralne paralize.

U cilju prikupljanja novčanih sredstava za pomoć Nikoliji, u prostorijama Doma omladine, 25. avgusta od 21h nastupa Nevermind project koji će izvoditi numere grupe Nirvana u unplugged varijanti.  Kao predgrupa, nastupa Ston slipper, bend koji čine mališani koji sviraju pri kragujevačkom Domu omladine.

Minimalna cena ulaza je 300+ dinara. Ulaznice će biti u prodaji na ulazu Doma omladine.

Nikolija, koja ima 4 godine, je prevremeno rođena u 31. gestacijskoj nedelji. Nakon rođenja 45 dana provodi u inkubatoru. Dvadesetog dana po rođenju je prestala da diše i potom je lekari reanimiraju i oživljavaju. Sa 6 meseci joj se javljaju napadi, infantilni spazmi i dobija dijagnozu West sindrom. On ostavlja posledice na psihomotorni razvoj i na Nikolijin vid. Nikolija ima i dijagnozu atrofija očnih nerava i vidi figure samo u obrisima. Sa tri godine lekari joj dijagnostikuju i cerabralnu paralizu i spastičnu kvadriparezu. Uz sve dijagnoze, Nikolija dobija atipične febrilne konvulzije, epileptične napade koji mogu da traju i satima gde se lekari svaki put bore za njen život. Nikolija je intelektualno očuvana, izgovara nekoliko reči, vesela i nasmejana devojčica. U junu mesecu, Nikoliji je urađena operacija (selektivna dorzalna rizotomija) u Istanbulu u Turskoj. Spazam mišića je u velikoj meri otklonjen i sada joj predstoji intenzivna rehabilitacija (fizikalna terapija) u zemlji i inostranstvu. Planirana je i korektivna operacija u Turskoj. Takođe su joj potrebni tretmani logopeda, somatopeda, defektologa kao i hipo i hidro terapije.

Sav prihod od ulaznica biće uplaćen za Nikolijino lečenje.