Nakon što su prošle nedelje svoj dolazak na EXIT potvrdili neki od vodećih underground klubova Evrope, kultna tehno institucija Fuse iz Brisela, prva je rešila da objavi svoju postavu za petak, 7. jul.

Posle toliko vremena i brojnih zahteva ljubitelja istinskog tehno zvuka, na tvrđavu konačno stiže –Function. Njujorški mag iz kultne grupe Sandwell District odlučio je da se odazove na zajednički poziv internacionalno sve popularnije bine Exita i čuvenog evropskog kluba sa gotovo četvrt veka besprekorne tehno istorije. Posle pravog požara na društvenim mrežama nakon nezvanične informacije o njegovom dolasku, sada je i zvanično! Nezaustavljivi britanski DJ i producent Dax J definitivno dolazi druge noći Exita u okviru Fuse noći, i to u terminu u kojem je nesumnjivo najbolji – “closing set”! Nimalo lak zadatak da opravdaju besprekoran ugled briselskog kluba imaće dva njegova najistaknutija rezidenta, trenutno najhvaljenija belgijska DJ zvezda Charlotte de Witte i prava legenda evropske klupske scene Pierre. Boje #NSNS bine braniće u tandemu bosanskohercegovački producent zavidne međunarodne karijere Forest People i vođa novosadske Public P ekipe Klaus.

 

Glavni gosti briselskog kluba podjednako su i Function, apsolutna legenda i superteškaš tehno scene, i Dax J, britanska zvezda koja u poslednjih par godina nezadrživo grabi prema samom vrhu. Jedan od pravih underground heroja, Function je na svetskoj sceni već preko dve pune decenije. Dave Sumner, kako je puno ime Njujorčaninu, suosnivač je izuzetno uticajnog kolektiva Sandwell District, ali i vlasnik izdavačke kuće Infrastructure. Posle niza uspešnih izdanja, odlično ocenjeni album “Incubation” objavio je 2013. godine za prestižni Ostgut Ton čime je i zvanično postao deo Berghain porodice uz imena poput Klocka i Dettmanna. Iako ga mnogi sa nestrpljenjem čekaju njegov debi na tvrđavi, zanimljivo je da se Dax J zapravo vraća na EXIT! Nakon što se prijavio na tradicionalni “Play at EXIT” konkurs još davne 2009. godine, upravo njegov miks je odabran među stotinama drugih nakon čega je nastupao na tadašnjoj myEXIT bini! Skoro deceniju kasnije, iza sebe ima status jednog od najboljih svetskih DJ-eva na poslednjoj Resident Advisor anketi, te nominacije za najbolju zvezdu u usponu magazina Mixmag, Groove i DJ Mag. Pored završnih setova u najboljim svetskim klubovima kao što su Fuse, Printworks, Grelle Forelle, Bassiani, Spazio 900 i drugi, posebno se pamti njegov 10-časovni maraton u Berghainu. Ipak, njegov nastup koji se neprestano vrti po društvenim mrežama već mesecima, završni je set u finalu ovogodišnjeg Awakenigs serijala na Amsterdam Dance Eventu, u prepunoj hali Gashouder.

 

Na mnogim događajima bi zasluženo imali status zvezda večeri, ali kada nastupaju ispred institucije kao što je briselski Fuse, rezidenti Charlotte de Witte i Pierre imaju posebnu odgovornost. Vanserijski muzički talenat 24-godišnje tehno junakinje iz Brisela u svom Mixmag CD-u vrti Ben Klock, izdaje Tiga, a njoj aplaudiraju hiljade na pozornicama festivala kao što su Awakenings, I Love Techno, Tomorrowland, Dour i drugi. Danas je rezident kluba Fuse uz svoje KNTXT večeri na kojima je već ugostila imena kao što su Stephan Bodzin, Jonas Kopp, Slam, Paula Tempe i njena jednako popularna zemljakinja Amelie Lens.  Ako se u njoj ogleda budućnost kluba, on je njegovo nasleđe i temelj. Pierre je rezident Fusea još od prvog dana uz iskustvo koje sadrži neke od najnverovatnijih priča i muzička riznicu koja može da parira i najzagriženijim selektorima. Dolazi iz ere kada je produkcija bila nebitna spram fundamentalne veštine spajanja muzike u jedinstveno i neponovljivo iskustvo. Njegove žurke u klubu Fuse danas se zovu kao i etiketa Lessizmore koju je pokrenuo pre 12 godina, a pored toga što je glavni buker kluba, danas uspešno vodi i novu Fuse izdavačaku kuću.

Nakon što ste u petak prošle godine doživeli istoriju uživo uz berlinski Tresor, ove godine očekuje se još jedan monolit svetske tehno kulture, klub koji bez prestanka radi skoro dve i po decenije -Fuse iz Brisela. Tamo su sredinom 90-ih vrteli Carl Cox, Laurent Garnier, Sven Väth i Richie Hawtin, a danas ga pohode nove zvezde kao što su Psyk, Antigone, Francois X ili Bjarki. Iz iste kuhinje nastao je i čuveni “I Love Techno” festival, te dobro poznati miks CD-ovi sa prepoznatljivim Fuse znakom, koji i danas stoji na pločama njihove izdavačke kuće.

 

Famozna No Sleep Novi Sad bina i ove godine će svake noći na EXIT festivalu publiku uvoditi u drugi svetski klub. Nakon što su prošlih godina #NSNS pohodili vodeći klubovi Tresor, Nitsa, Concrete Grelle Forelle, Drugstore i 20/44, ove godine, od 6. do 9. jula, na spisku smo za Sub Club iz Glazgova, Fuse iz Brisela, londonski klupski tandem Avant Garde i Corsica Studios, dok se pariski Concrete vraća na EXIT. Lista izvođača ostalih klubova biće uskoro poznata, a nakon Beograda, Barselone i Beča, ove godine nas očekuju novi No Sleep događaji u vodećim evropskim klubovima, ali i morsko izdanje No Sleep bine na Sea Dance festivalu.