Ky-Mani Marli, jamajkanski reggae i hip hop muzičar, sin legendarnog Boba Marlija, nastupiće sa svojim bendom na desetom Demofestu. On će na glavnoj “Basstion” bini Demofesta nastupiti u petak 21. jula, druge festivalske večeri, kada će predstaviti svoje poslednje studijsko izdanje, a sviraće i velike hitove svoga oca.

Kao reggae i hip hop muzičar sa Jamajke, Ky-Mani je nastavio put koji je započeo njegov otac Bob Marli. Rođen u zemlji reggae muzike, Ky-Mani se u ranom detinjstvu seli u Majami i posvećuje sportu. Rastao je nesvestan talenta koji je nasledio od oca i svu svoju energiju usmerio ka atletici i američkom fudbalu, da bi ga majka kasnije navela da se okrene muzici.

Tokom 1996. godine izdaje album “Like Father Like Son”, dok u 21. godini sarađuje sa hip hop muzičarem Pras iz grupe The Fugees i gostuje na obradi kultne pesme “Electric Avenue”, koju u originalu izvodi Edi Grant. Ovo je napravilo preokret u njegovom životu i Ky-Mani odlučuje da ostane dosledan svom muzičkom poreklu. U svom daljem radu koristi reggae osnove, koje zatim obogaćuje primesama blues, rock i hip hop muzike. Zbog svih tih uticaja se ne izjašnjava samo kao reggae umetnik, a njegova muzika je sirova i snažna, te slušaoca uvodi u njegovu životnu priču. Život ulice, mir, ljubav i zajedništvo principi su na kojima Ky-Mani gradi svoj put.

Naredni album objavio je 2000. godine pod nazivom “The Journey”, nakon čega slede “Many More Roads” (2001) i “Milestone” (2004). Oprobao se i na filmu, pa je 2002. godine glumio Kassa u filmu “One Love”. Pet godina nakon toga, Ky-Mani objavljuje album “Radio”, te tokom 2008. godine putuje i nastupa zajedno sa Van Halenom na svim većim festivalima u Evropi i Južnoj Americi. Nastavlja sa filmskim i televizijskim pojavljivanjima, te objavljuje autobiografiju “Dear Dad” u februaru 2010. godine. Od 2015. godine objavljuje pod svojom etiketom Konfrontation Records, pod čijim okriljem je do sada izdao albume “Maestro” (2015) i “Conversations” (2016) sa Gentlemanom kojeg je publika Demofesta mogla čuti i videti pre dve godine.

Generalni sponzor jubilarnog Demofesta je Banjalučka pivara, prijatelj festivala je kompanija m:tel, a oficijelni telefon festivala je Huawei P10. Deseti Demofest će se ove godine održavati od 20. do 22. jula na tvrđavi Kastel u Banjaluci, a pored Ky-Manija Marlija do sada potvrđeni izvođači su Marky Ramone, Dubioza kolektiv, Lačni Franz, Edo Maajka, Bad Copy, Freemasons, Funkerman, a tu je i lokalna podrška bendova Sopot, Shanghai Street Fight i Važno obavještenje.