Foto: Wood

Jedan od najznačajnijih rok bendova na prostoru bivše Jugoslavije, legendarni Električni orgazam, ove godine obeležava 40 godina od izlaska kultnog drugog albuma „Lišće prekriva Lisabon”.

Tim povodom bend je najavio ekskluzivne koncerte u Novom Sadu, Zagrebu i Beogradu. Šta publiku očekuje na pomenutim koncertima, da li ima tremu pred nastup, koji su budući planovi benda i mnogo toga drugog saznajte u najnovijem intervjuu koji je pevač i frontmen benda Srđan Gojković Gile dao našem portalu.

Ove godine obeležavate 40 godina od objavljivanja drugog albuma „Lišće prekriva Lisabon”. Proslavu pomenutog jubileja započeli ste marta meseca učestvovanjem na tribini „Lišće prekriva Lisabon – 40 godina ploče Električnog orgazma” u okviru Kontakt konferencije, nastavili ste objavljivanjem luzksuznog reizdanja albuma na vinilu za Croatia Records, zatim ste objavili spot za pesmu „Četvoro”, a do kraja godine vas čekaju i konceptualni koncerti u Novom Sadu, Zagrebu i Beogradu. Da li možemo očekivati još neko iznenađenje od “Orgazma” vezano za ovu kultnu ploču? Možda još neki spot?

Verovatno neće biti novih spotova za ovaj album, mada, možda Croatia Records uradi još neki lyric video; oni to često rade u zadnje vreme. Početkom sledeće godine će biti objavljen album „Warszawa `81”, za Croatia Records, i vinil i CD. Biće to ceo drugi koncert u Varšavi. Taj album je na neki način live verzija albuma „Lišće prekriva Lisabon”. Snimljen je u preiodu kad smo se spremali za studio, pa je dosta pesama sa tog albuma ovde zabeleženo u live verzijama.

Sam album „Lišće prekriva Lisabon”, ali i spot za pesmu „Četvoro” su i 40 godina nakon objavljivanja naišli na odlične reakcije, kako publike, tako i stručne javnosti. Da li ste očekivali tako nešto i kako to objašnjavate?

Po mom mišljenju, to je jedan od četiri najvažnija i najbolja albuma benda. U vreme kad je izdat, bio je toliko ispred svog vremena da na neki način očekujem da će ga publika danas mnogo lakše shvatiti i prihvatiti. On i danas zvuči moderno i savremeno, naročito ovaj novi remaster koji je zaista odličan.

Kada govorimo o predstojećim koncertima u Srbiji, 19. novembra nastupate u novosadskom Domu kulture, a 17. decembra u beogradskom Domu omladine. Koncerti su najavljeni kao ekskluzivni, pa nas zanima po čemu će se razlikovati od ostalih koncerata i kakav će generalno biti koncept?

Razlikovaće se, pošto ćemo na njemu izvesti uživo skoro polovinu albuma „Lišće prekriva Lisabon”, što posle tih koncerata nećemo raditi, tako da će to biti ekskluzivno za te koncerte u Novom Sadu, Zagrebu i Beogradu. To ćemo svirati u prvom delu koncerta, a onda sve one pesme koje ljudi vole i očekuju da čuju na našem koncertu.

Da li imate tremu ili ste možda uzbuđeni zbog toga što ćete svirati neke pesme koje nikada ranije niste svirali uživo?

Ja skoro nikad nemam tremu. Naravno da smo uzbuđeni i da se radujemo što ćemo svirati te neke pesme koje skoro 40 godina nismo svirali. Neke od njih jesmo, tu i tamo, ali biće i onih koje nisu svirane jako dugo.

Kada ste objavili da ćete na pomenutim koncertima svirati nekoliko pesama sa albuma „Lišće prekriva Lisabon”, dosta fanova se javilo sa željom da odsvirate ceo album. Da li vas je to iznenadilo i zbog čega ste ipak odustali od te ideje?

Mi taj album nikad nismo svirali u celosti, čak ni kad je izašao originalno. „Orgazam” je prošao kroz razne faze u ove 42 godine i ima fanova koji vole neku fazu, a možda nisu toliko upućeni u neke druge. Koncert mora sve to da pomiri na neki način. Pošto mi sviramo dva sata, onda smo ipak vremenski ograničeni da tu moraju da stanu i bitne pesme sa drugih albuma, mada će ovi koncerti sigurno probiti taj limit od dva sata i trajaće malo duže.

Mnogi fanovi su poželeli i da se ovi ekskluzivni koncerti snimaju i objave. Ima li šanse da se dogodi tako nešto?

Da, ima šanse. Mi ćemo sigurno snimati koncert u Zagrebu. Croatia Records je pokazala interesovanje da se to snima i video i audio. Ako sve ispadne dobro, sigurno ćemo to i objaviti. Verovatno ćemo napraviti i audio snimak koncerata u Novom Sadu i Beogradu.

Šta možemo očekivati od Električnog orgazma nakon ovih koncerata? Možda novi album sledeće godine?

Novi studijski album nije u planu za sledeću godinu. Kao što rekoh, početkom godine biće reizdat „Warszawa `81”, a u planu je i reizdanje u vidu boks-seta sledećih šest albuma benda, tamo gde smo stali posle prvog boks-seta za Croatia Records. Oni će objaviti i taj sledeći boks-set do kraja sledeće godine. Ja takođe završavam studijski album sa Magic Bush, koji bi trebalo da se pojavi pred kraj iduće godine. A kao što sam već rekao, treba da izađe i taj live album koji ćemo snimati u Zagrebu. I, naravno, nastavljamo sa koncertima. Na proleće planiramo da odsviramo malu turneju po Engleskoj, Irskoj i Holandiji. Jako se radujemo tome i nadamo se da će ovi planovi realizovati.

Ulaznice za novosadski koncert Električnog orgazma su u prodaji na svim prodajnim mestima Gigstix-a, dok se ulaznice za koncert u Zagrebu prodaju preko mreže Etria, a za beogradski koncert preko mreže Tickets-a.