Kako se bližilo 20 časova tako je neka tuga zavladala u meni jer je to značilo da počinje pretposlednji koncert na Pocket Globe festivalu i da sa velikim nestrpljenjem počinje čekanje sledećeg izdanja. Tokom tri dana imali smo priliku da slušamo vrhunske umetnike, da uživamo u raznim instrumentima koji su oplemenili prostor u kojem su se razlivali njihovi zvuci, a te poslednje večeri slušali smo sefardsku muziku i muziku Irana i Turske.

Shira Utfila je sastav koji  je 2000. godine osnovao Stefan Sablić – pevač, svirač uda i kanuna, aranžer, kompozitor, pozorišni reditelj i kantor. Zahvaljujući ovoj njegovoj ideji i devet albuma koji je snimio, slušali smo najlepše pesme iz sefardske muzičke tradicije od kojih je jedna otpevana na hebrejskom. Pored Stefana, bend čine: Branislava Podrumac (vokal), Aleksandar Jovanović Šljuka (klavir), Filip Krumes (violina), Sinan Aćifović (klarinet), Srđan Đorđević (kontrabas) i Goran Milošević (udaraljke). Bogatstvo instrumenata i predivan glas Branislave Podrumac odveli su nas na jedno pravo muzičko putovanje kroz prošlost i tradiciju jevrejskog naroda. Stefan nas je upoznavao sa sadržajem pesama, a tokom koncerta svirao je oba svoja instrumenta. Spontanim osmesima i međusobnim pogledima pokazivali su nam koliko uživaju u kompozicijama koje predstavljaju publici u Pozorištu mladih, a i koliko im je drago što su tu da nam ulepšaju veče. Svaki instrument na bini imao je svoju priču i svoj značajan udeo u svakoj kompoziciji. Zaista je bilo veliko uživanje prisustvovati ovom koncertu. Ukoliko do sada niste čuli muziku koju izvode, poslušajte obavezno.

Sama završnica koncertnog programa festivala Pocket Globe delovala je kao proces katarze, koji je trajao bezmalo sat i po, odvodeći nas sve dalje od ritma života na koji smo navikli, od sveg napretka i brzine Zapada ka preobražaju duše po meri Istoka. Dvojica umetnika na sceni, Kejhan Kalhor (Iran) i Erdal Erzindžan (Turska) sedeli su na ćilimu i, stopljeni sa svojim instrumentima (kamanče i baglama), razvijali neprekidnu celinu, jedan tok pun nijansi, variranja, dinamičkih i ritmičkih kontrasta… Prolazili su kroz razne motive i fraze svojih narodnih muzika, persijskih i anadolskih, praveći duge i složene dodatke u vidu ushićujućih improvizacija, pokazujući neverovatan nivo zajedničkog disanja u muzici. Kejhan i Erdal su zaista bili Jedno! A, ispostavilo se da su i sa publikom bili Jedno. Sasvim prirodno, na kraju ove katarze ili svojevrsne liturgije, publika se podigla sa svojih sedišta i opčinjena, omađijana, nagradila vrhunske umetnike dugim ovacijama. Za onog ko je odmah posle koncerta svratio u bekstejdž, zadovoljstvo je bilo udvostručeno spoznajom da su ovi vanserijski umetnici ujedno i jednostavni, prirodni, skromni ljudi…

Kejhan Kalhor zatvorio je Pocket Globe festival predavanjem o iranskoj muzici, principima i improvizaciji  u nedelju, 13. novembra.

Pocket Globe održan je u okviru programa Druga? Evropa, a u okviru koncertnog programa nastupilu su istinski umetnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Maroka, Francuske, Turske, Kipra i Irana. Ovo je bila prilika da se upoznamo sa različitim kulturama i tradicijama naroda iz zemalja odakle su došli izvođači i iskreno se nadamo da će ovaj festival postati tradicinalan i neizostavan na festivalskoj mapi Novog Sada jer je doprineo da se tokom ova tri dana osećamo kao prava evropska prestonica kulture.

Ivana Jovanović/ Marija Vitas