PODELI

Jedan od najznačajnijih autora sa ovih prostora, kompozitor i muzičar Vlada Divljan (1958-2015), napustio nas je na današnji dan pre godinu dana. Poštovaoci, prijatelji i saradnici pripremaju niz akcija kojima žele javnost da podsete na Divljanov uticajni opus – od albuma koje je snimio na početku karijere kao frontmen novotalasnih Idola, do kasnijih žanrovski odvažno raznolikih solo radova i saradnji sa drugim muzičarima.

Divljan je pre par godina sa članovima beogradske grupe Svi na pod, koju su tada predvodili Bojana Vunturišević i Petar Rudić, snimio pesmu “Neposlušna građanka”, koja bi trebalo da bude uskoro objavljena. Promoterska kuća Long Play izdaće “Neposlušnu građanku” kao vinilni singl, dok je spot režirao Miloš Tomić.

“Visili smo u studiju kad god bi Vlada došao u Beograd, svirali, isprobavali razne ideje… Iz perspektive nekog ko ima svoj studio kroz koji su prošli brojni muzičari, mogu da kažem da nisam video čoveka koji se toliko trudi i bukvalno daje zadnji atom snage da bi snimak ispao dobro”, ističe Rudić.

Reditelj Mladen Matičević upravo kreće sa snimanjem filma o Vladi nazvan “Nebeska tema”, koji je zamišljen kao “zajednički pozdrav Vladi” i, u skladu s onim što je radio vođa Idola, biće neobično ispričana priča – dokumentarac koji koristi mehanizam igranog filma.

“Pripadam generaciji koju je zvuk Idola s početka 80-ih obeležio. To je muzika koja mi je promenila život… Vlada je za mene bio simbol Beograda i primer onog dobrog u njemu, kao i onog što bi taj grad trebalo da bude“, kaže Matičević.

Nekadašnji novinar muzičkog časopisa Džuboks i osnivač portala Popboks Predrag Popović priprema biografsku knjigu o Divljanu koju je počeo da piše još za Vladinog života, a čiji se izlazak očekuje naredne godine.

Popović kaže da mu se Divljan javio sa idejom o knjizi ubrzo nakon što mu je postavljena dijagnoza teške bolesti, od koje je posle dostojanstvene dvogodišnje borbe preminuo 4. marta 2015. godine u Beču.

“Usledili su sati i sati druženja, kopanja po prošlosti… Vlada je bio neverovatno produktivan. Kad sam popisao samo one njegove saradnje iza kojih je ostao zvaničan snimak, došao sam do liste od preko 100 sagovornika! I ono što me zapanjuje srećući te ljude je koliko je Vlada bio slojevit, bogat, dubok. Za svakoga svoj, ali uvek naš. Kao i zemlja, kao i univerzum”, ističe Popović.