PODELI

Organizatori INmusic festivala otkrili su još jedno atraktivno ime koje se pridružuje jedanaestom izdanju festivala: Gutterdämmerung, jedinstveni multimedijalni spektakl koji kombinuje rock ‘n’ roll, koncert i film.

O ovom jedinstvenom projektu u poslednje vreme svi pričaju što nije ni čudno kada se uzme u obzir da je reč o prvom takvom spektaklu kao i da su u realizaciji učestvovali najveći rock muzičari! Gutterdämmerung je opisan kao najglasniji nemi film na svetu, ali je i mnogo više od toga.
Filmsko-muzička turneja, praćena live bendom predvođenim gitaristom Kevinom Armstrongom (David Bowie, Morrissey, Iggy Pop) kao i Henryjem Rollinsom u ulozi frontmena, posetiće ove godine neke od najvećih muzičkih festivala pa se definitivno može nazvati turnejom nove generacije live događanja.

Gutterdämmerung pruža jedinstveno iskustvo paralelnog doživljaja rock koncerta i filma koji je okupio najveće rock zvezde na planeti! Lemmy Kilmister, Grace Jones, Iggy Pop, Joshua Homme (QOTSA, EoDM), Henry Rollins, Slash,   Tom Araya (Slayer), Justice, Volbeat, Mark Lanegan, Nina Hagen i Jesse Hughes (EoDM) samo su neka od imena koja se pojavljuju u ovom mračnom rockerskom mitu.

Baziran na tradiciji klasičnih holivudskih filmova 1920-ih, filmski deo uglavnom je bez dijaloga, ali za razliku od starog Hollywooda kada je radnju pratila usamljena klavirska melodija, u Gutterdämmerungu emocije i akcije prati žestoki rock bend – uživo na bini. Uz rock ‘n’ roll svirku predvođenu sjajnim Henryjem Rollinsom celo nastup pojačan je dramatičnim specijalnim efektima i pirotehničkim elementima.
Žestoki, prljavi, glasni rock ‘n’ roll imidž upotpunila je renomirana ekipa Voguea, Louisa Vuittona te Vanity Faira. Zahvaljujući njima ovaj uzbudljivi projekat dobio je prefinjenu, ali i dalje rockersku dozu klasične umetnosti, lepote i visoke mode koja se naročito vidi u kostimografiji. Genijalni um koji je osmislio ovaj koncept pripada belgijsko-švajcarskom umetniku Bjornu Tagemoseu čija su dela deo stalne kolekcije belgijskog Groeninge muzeja. Izlagao je i u pariskom Louvreu, FOMU Antwerpu kao i štokholmskom Kulturhusetu, a širom Evrope Björn je poznat pod nadimkom “rock and roll režiser”. Evidentna je referenca na Wagnerov “Sumrak bogova” iz njegovog najopsežnijeg opernog ciklusa “Prsten Nibelunga”.

Gutterdämmerung ima sve: najveće rock ikone, filmsku priču, hitove koje izvodi rock bend, scenski nastup, sjajnog protagonistu, eksplozivnost, emocije, futurističke i klasične elemente te “wow” faktor koji će publika još dugo pamtiti. Gutterdämmerung je nešto što se mora doživeti da bi se moglo opisati – Gutterdämmerung je prvi projekat ovako opsežne produkcijske razmere  i podjednako širokog konteksta da se već sada može sa velikom sigurnošću reći kako će Gutterdämmerung zauzeti svoje pionirsko mesto u istoriji muzičkih, ali i filmskih ostvarenja. Već su same najave projekta rezultirale velikim interesom pa su mnogi najavljivali početak prikazivanja u bioskopima. Ali, kako je Gutterdämmerung prepun iznenađenja, ipak će zaobići bioskope pa će ovaj projekat zaživeti na najvećim festivalskim pozornicama. Ovog leta INmusic festival se uz druge ugledne festivale, može pohvaliti neponovljivim open air spektaklom. Londonska premijerna izvedba Gutterdämmerunga, uz gostovanje Grace Jones, Henrya Rollinsa i Jesseja Hughesa prošlog novembra je fascinirala sve prisutne – i publika i mediji bili su oduševljeni! Je li je ostatak sveta, uključujući Zagreb, spreman za najglasnije filmsko-muzičko ostvarenje na svetu? Ovo jedinstveno, emocionalno vizuelno i auditivno iskustvo publika INmusic festivala ima priliku doživeti među prvima u svetu. Uz posebno oformljeni bend za turneju, na zagrebačkom  Jarunu nastupiće i legendarni Henry Rollins koji je ujedno i jedan od scenarista ovog najglasnijeg nemog filma.

U Gutterdämmerung priči Iggy Pop je odbegli anđeo Vicious koji unosi nemir kako bi testirao čovečanstvo, Grace Jones u ulozi je afričke boginje iz pakla, Jesse Hughes iz grupe Eagles of Death Metal glavni je negativac koji zbog novca ubije zvuk, dok je pravi heroj filma – gitara. Ključnu ulogu u live spektaklu ima Henry Rollins koji u filmu glumi sveštenika Svengalia. Njegova poruka vezana uz projekat je vrlo jednostavna: “Rock ‘n’ roll pobeđuje. Rock ‘n’ roll uvek pobjeđuje!”

Gutterdämmerung je jedno od poslednjih ostvarenja u kom je učestvovao legendarni frontmen Mötorheada. Nedavno preminuli Lemmy Kilmister u filmu je general rock ‘n’ roll vojske. “General rock ‘n’ roll vojske” trebao jeda nastupi i na predstojećem INmusicu te će ovim projektom INmusic festival odati priznanje Lemmyu i svemu što je napravio za rock ‘n’ roll svet.

Uz atraktivni i jedinstveni spektakl Gutterdämmerung, jedanaesto izdanje INmusic festivala uveličaće Florence + The Machine, PJ Harvey, Skunk Anansie, The Kooks, Wilco, The Coral, Yeasayer, The Heavy, Pat Thomas and Kwashibu Area Band, Orkesta Mendoza, Monoswezi, My Baby i mnogi drugi.

INmusic festival #11 održaće se od 20. do 22. juna 2016. godine na Jarunu u Zagrebu uz podršku Ožujskog piva kao powered by sponzora, kao i OTP banke koja omogućava beskontaktno plaćanje na festivalu.

Ulaznice su dostupne putem službenog festivalskog web shopa, mogu se uplatiti u više od 100 poslovnica OTP banke Hrvatska, mogu se kupiti u Dirty Old Shopu u Zagrebu. Cena trodnevne festivalske ulaznice iznosi 299 kuna (+ troškovi transakcije) dok cena za sedmodnevni festivalski kamp iznosi 200 kuna (+ troškovi transakcije) i dostupna je samo putem službenog INmusicovog webshopa.