PODELI

Nakon višemesečne promocije albuma „Go u gostima“, nekoliko desetina koncerata širom BiH i regiona, Helem Nejse kreće u novu muzičku avanturu. Ovog puta, Helem nejse ekipa donosi video spot za pesmu „Kabadahija“ gde su ugostili beogradskog muzičara Marka Louisa. Pesma govori o zabranjenoj ljubavi između Ene i Borisa, glavnih junaka priče. Istu je ekranizirao Admir Švrakić, koji potpisuje i režiju i kameru.

“Ovo je pjesma o našoj generaciji. Generaciji kojoj nije dopušteno da ljubi koga hoće, nego koga mora. Generaciji koja na svojim plećima nosi teret i odgovornost naših očeva. Ova pjesma je korak ka tome da zajedničkim snagama kažemo „ne“ svim nametnutim nacionalnim, religijskim, političkim, generacijskim i ostalim podjelama. Ovo je priča o Eni i Borisu, pravim i istinskim herojima, čija je jedina ideologija ljubav. Ljubav koja je jača od svega” izjavili su Helem Nejse.

“Matea Mavrak i Admir Šehović, glumci Akademije Scenskih Umjetnosti u Sarajevu, tumačeći glavne likove, vizuelno su oživjeli tekst pjesme.

Priča govori o tome kako su mladi ljudi žrtve nacionalističkih i šovinističkih ideologija koje im nerijetko prenose njihovi roditelji a samim time nastavljaju začarani krug mržnje i netolerancije prema onima koji izgledaju isto i govore istim jezikom a nazivaju se drugačijim” rekao je Admir Švrakić.

“Sa momcima iz Helem nejse sam se upoznao kada mi je moj kum Mario Ševarac iz Dubioze pustio njihovu stvar koja mi se odmah svidela ne znajući da ćemo baš za tu pesmu da napravimo saradnju. To je bio moj početak sa upoznavanjem rada Helem nejse ekipe i tada sam počeo da ih pratim. Sada mi je mnogo drago da smo postali prijatelji i da sarađujemo a ujedno i družimo. Oni su puni pozitvne energije i to jako utiče na mene. Kada sam poslednji put bio u Sarajevu, imao sa priliku da pogledam i njihovu predstavu „Dani terorizma“ koja me ništa manje nije oduševila. Kabadahija je jedna posebna pesma u kojoj je obrađena tema koja je nažalost i dan danas aktuelna. Čuo sam mnoge priče što iz Bosne tako i sa celog Balkana koje se po defaultu odvijaju ili završavaju baš na taj način. Mislim da trebamo da razmišljamo pozitivno i da znamo da ljubav treba vladati svetom, a ne mržnja i zavist. Baš ta različitost kao i svaka druga među ljudima, daje nam posebnost i vrednost”, izjavio je Marko Louis povodom saradnje sa Sarajlijama.

Tekst za pesmu je napisao Stihomir Klepić, muziku Toshi Domaćin, dok su aranžman uradili Marko Louis i Mario Ševarac.