Foto: Srđan Pabllo Doroški

Novosadsko muzičko leto 2023 počelo je 21. juna i trajaće do 3. jula, a Vojvođanski simfonijski orkestar postigao je het-trik na ovoj manifestaciji nastupajući na prva tri događaja.
Prvi dan leta i Svetski dan muzike, 21. jun, organizatori- Muzička omladina Novog Sada,  su odabrali s razlogom za otvaranje ovogodišnje manifestacije u zaista lepom ambijentu OTP banke u samom centru Novog Sada.
Već na konferenciji za medije dva dana ranije, na kojoj su gostovali maestro Alan Bjelinski i Antonio Serano, videlo se da je njihova energija toliko jaka i dobra, osmesi prirodni i široki, a pogledi topli i iskreni koji poručuju da jedva čekaju da se popnu na binu pred novosadsku publiku.
I konačno oko 21.15h u sredu se desila magija. Dirigent Alan Bjelinski započeo je ovo veče rukujući se sa koncert majstorom Erneom Švanom i odmah su nam podarili uvertiru iz scenske muzike za komediju “San letnje noći” koju je komponovao Feliks Mendelson. Ubrzo im se pridružio i španski virtouz, Antonio Serano, i svojim instrumentom, usnom harmonikom, dodatno oplemenio ovo veče.

Foto: Srđan Pabllo Doroški

Antonio je jedan od najpoznatijih španskih muzičara poznat i po tome da je deset godina svirao sa Pako de Lusijom. Takođe, pripada mu najznačajnija uloga za uvođenje harmonike u flamenko. Slušali smo fantastičnu izvedbu određenih delova iz baleta “Trorogi šešir”, Geršvinovu “Rapsodiju u plavom”, kao i “Španski kapričo op. 34” koji je komponovao Rimski-Korsakov. Uz velike ovacije Serano i Bjelinski su se vratili na bis koji je potrajao jer publika nije želela da se ovo veče završi. Tokom bisa Antonio Serano je jednu kompoziciju izveo samostalno i uspeo je da nam muzikom vizualizuje igrače flamenka, dočara svojom usnom harmonikom lupkanje nogama i rukama, kao i odsečne pokrete tela i haljine koja je prati…Nestvarno. Fantastično.

Maestro Bjelinski je u poslednjim momentima koncerta počeo da diriguje i publici s osmehom koji nam je poručio da je veče bilo sjajno i da su istinski uživali i oni na bini i mi u svojim stolicama.

U petak, 23. juna, od 19h na istom mestu u mnogo neformalnijoj atmosferi od otvaranja desila se još jedna magija, ali je bila posvećana najmlađima te s toga ne čudi što su članovi Vojvođanskog simfonijskog orkestra došli obučeni u razne boje i šare umesto u svečana crna odela i haljine. Pod dirigentskom palicom maestra Aleksandra Kojića, izveden je “Karneval životinja” Kamija Sen-Sansa. “Karneval životinja” je jedno od najpoznatijih dela klasične muzike koje datira iz 19. veka.

Foto: Srđan Pabllo Doroški

Ova humoristička muzička svita od četrnaest stavova napisana je za zabavu povodom obeležavanja karnevalskih praznika. Program je koncipiran tako da privuče i drži pažnju dece, a ulogu naratora je imao Milovan Filipović.

Foto: Srđan Pabllo Doroški

Koliko su uživala deca, podjednako su uživali i odrasli koji su bili u njihovoj pratnji. Program je trajao 35 minuta.
U subotu, 24. juna, scenom su vladali Amira Medunjanin, maestro Mikica Jevtić i još jednom fenomenalni Vojvođanski simfonijski orkestar. Sa njima su nastupali i Radovan Marić, harmonikaš i koncert majstor orkestra Radio televizije Vojvodine, Vladimir Samardžić i Ištvan Čik.

Foto: Srđan Pabllo Doroški

Amira je diva u pravom smislu reči, a ujedno i žena iz naroda koja ume s takvom lakoćom da ostvari jako dobru komunikaciju sa publikom, onako komšijsku ili rođačku. Glas kad pusti svaka dlaka na telu se naježi, bilo da peva sevdalinku ili obradu Azre, Kemala Montena, Indeksa…Koncert je trajao skoro tri sata uz stalnu interakciju Amire i publike, Amire i maestra, Amire i orkestra. Između pesama izvodila je mini stand up šou, samo je jednom oćutala, ali je mimikom lica ponovo izazvala lavine smeha. Uprkos tome što su pesme koje izvodi uglavnom tužne, ona je svojim kratkim pričama i anegdotama održavala balanas između setnih emocija i smeha do suza.

Foto: Srđan Pabllo Doroški

Koncert je izveden sa jednom kraćom pauzom, a pošto nije želela klasičan bis, ispunjavala je i želje iz publike koje su stizale. Neplanski smo čuli kako peva Miladina Šobića, pesmu “Zajdi, zajdi” i mnoge druge. U nekim momentima koncerta maestro je bio bez posla, ali je strpljivo čekao svoje momente i sam igrao Amirinu igru pogledima i pokretima ruku i tela kojima je prihvatio svako njeno izvinjenje, a zatim dirigentskom palicom vodio orkestar kroz sledeću kompoziciju. Njena autorska pesma “Pjevat ćemo šta nam srce zna” izazvala je velike ovacije kao i najava još jedne autorske pesme. Obe pesme za nju je napisao Damir Imamović.

Amira ostavlja bez daha i teksta svoje obožavaoce, zaista je posebna na mnogo načina. Ume da prenese emociju pesme koju izvodi s takvom lakoćom da je to neverovatno. U kombinaciji sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom i maestrom Mikicom Jevtićem već je nastupala i zaista su uigrani te verujem da će ovakva vrsta nastupa biti novosadska tradicija mnogo narednih godina. Posle koncerta bili smo omamljeni i nasmejani. S radošću ćemo čekati njen sledeći koncert priželjkujući da to bude takođe u pratnji Vojvođanskog simfonijskog orkestra.

Vojvođanskom simfonijskom orkestru dajmo još jedan veliki aplauz za profesionalnost, svestranost i besprekorno izvođenje kako dela klasične muzike, tako i etno kompozicija. Dirigentima koji su stajali pred orkestrom veliko hvala i dug aplauz za trud da sve ovo bude savršeno izvedeno.

Foto: Srđan Pabllo Doroški

Muzička omladina Novog Sada ima višedecenijsko iskustvo u organizaciji ove manifestacije i vidi se da umeju da dobro “opipaju puls” svojih sugrađana jer su sva tri događaja bila vrlo posećena uprkos zaista vreloj sredi i vrelom petku.

Uživajte u ostatku programa Novosadskog muzičkog leta jer sledi i igranka uz ABBA real tribute bend (30.6.) i filmsko veče uz Novosadski Big Bend (3.7.) u dvorištu OTP banke, a u Sinagogi ćete moći da pogledate koncert pijanistkinje Marine Hudih (29.6.).

Tekst: Ivana Jovanović

Fotografije preuzete sa stranice MONS 021, cele galerije možete pogledati ovde.