Nišville jazz festival je u utorak, 30. aprila, u niškom klubu “Feedback” ponovo bio uključen u svetsku kampanju obeležavanja Internacionalnog dana džeza.

Zvanični deo programa otvorili su članovi mladog niškog sastava Jam Station koji su ritam i bluz programom od samog starta zagrejali atmosferu.

U nastavku je nastupio R – trio koji predvodi saksofonista Rista Trajković, a njihov mainstream jazz repertoara je bio pravi uvod za skoro trosatni jam session koji je usledio, a tokom kojeg su se na sceni smenjivali niški (i ne samo niški) muzičari  svih generacija:  kompletan kvartet gitariste Pedje Simovića, članovi grupa Eyot, Lagater, El Jazzira, Goribor, Krembou, Proces, MP Trio…

Poslednji dan aprila proglašen je od strane UNESCO-a a na inicijativu Herbija Henkoka za Internacionalni dan džeza . Obeležava se od prošle godine, uz obrazloženje da je u poslednjih pola veka, džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta.

Ove godine, centralna proslava International Jazz Day održava velikim koncertom u Istambulu gde će između ostalih nastupiti: Marcus Miller, George Duke, Jean Luc Ponty, Terence Blanchard, Robert Glasper, Zakir Husain, Milton Nascimento, Igor Butman, Al Jarreau, Hugh Masekela…

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.