Na velikom konkursu za mlade muzičare OPENS Play@EXIT, u organizaciji EXIT festivala i OPENS 2019 – Saveza udruženja omladinske prestonice Evrope Novi Sad, izabrano je 57 bendova i izvođača koji će imati priliku da se predstave na audicijama u četiri grada širom Srbije, dok će najbolji među njima nastupiti na Exitu u Novom Sadu, od 4. do 7. jula.

Na adresu EXIT festivala pristiglo je preko 350 prijava izvođača iz čak 74 grada iz Srbije, regiona, a neke od prijava stigle su iz zemalja poput Velike Britanije, Italije, Malte, Turske i Mađarske.

Prvi put u istoriji festivala, Play@EXIT konkurs će uživo proveriti umeće mladih muzičara i to u gradovima širom Srbije. Kamper Srbija OPENS@EXIT tokom maja meseca posetiće Pančevo, Užice i Niš, dok u junu dolazi i u Novi Sad, gde će biti održane audicije, ne samo za najbolje mlade bendove, nego i za didžejeve! Izabrani muzičari nastupiće od 4. do 7. jula na OPENS State of EXIT zoni, Fusion Pubu i Explosive bini.

Prva velika audicija biće održana 7. maja u Nišu, gde će članovi žirija pozvati da nastupe instrumentalni rokeri There, HC/metal sastav iz Makedonije Short Fuse Hero, alternativci Sickter, pop-rock bend Hazel, hardkor ime Suffering the Price, kao i elektropop sastavi Ki, a u drugi krug prošli su i kruševački pankeri Keni nije mrtav, rock bend iz Aranđelovca Ferguson Airwaves, gudački kvartet The Gents, metal sastav iz Prištine Frisson i Kepurdathiz Tetova.

Exitov muzički karavan potom putuje u Užice, gde će 10. maja imati priliku da se predstave lokalni rokeri Eastock, ivanjički hardrock sastav Bonecarver, duo iz Arilja Fade Out, punk/HC bend iz Milanovca Reflection, alter-rokeri Nikad spremni, punk grunge sastav iz Bijeljine G.R.I.M.M. i lokalci Demode.

Treća stanica EXIT audicija biće Pančevo, 20. maja, a svoj talenat pokazaće pop-rock bend Rampa, indie elektro-pop sastav Ljubičice, punk rock/power pop ime Sindrom, grunge Beograđani Danga, funk&psychedelic rokeri Aleja velikana, alter rock bend Poptop, world/dnb/rnr Beograđani O Nomad, instrumentalni surfer Moussaka, pankeri Ukratko Štef, groove metalci Dusi, alternativci Reci Cimet i art pop pevačica Ksenija Kuljača.

Konačno, finalne audicije biće održane u Novom Sadu, gde će 5. i 6. juna da nastupe sledeći bendovi i kantautori: alter-rock ime Mac Tire, metalcore rokeri FYN, lokalni glameri Clyde, akustični emo dvojac See It My Way, Jelena Andonović i njena fuzija žanrova od roka do fanka, mladi akustični pank-rokeri Put za evakuaciju, lokalna kantautorka Dijana Stena, alter-metal bend Meddle, rokeri Cheap Moonshine, Sprž iz Šapca sa svojim punk-rock zvukom, beogradski indie bend Paper Animals, elektropop koji potpisuje Jana Vuković, alter-rokeri Slonz, death metalci iz Vrbasa Haste, Forgotten Scream koji iz Zrenjanina donose metalcore, HC/metal bend iz Beške Neman, kao i psy/metal/punk sastav iz Beograda Greota.

U Novom Sadu, u lokalu Puberaj, svoje umeće u junu pokazaće i didžejevi Miloš Pešović, Jovial Joint, Kozma, Milhøuse, Jovan Vidosavljević, Petar P, DJ Ilegal i DJ Petbe.

Svi izvođači koji su ušli u drugi krug konkursa biće informisani o svim potrebnim detaljma u narednim danima od strane organizatora. Selektorski tim OPENS Play@EXIT konkursa čine koordinatorka za međunarodnu saradnju OPENS-a, Valentina Antić, kao i članovi buking tima EXIT festivala, Milan Rakić, Igor Zgro Todorović i Miroslav Miletić.

Izvor: EXIT festival