PODELI
Foto: Franko Kelam

Po završetku letnje turneje, a uoči velikog open air koncerta na zagrebačkoj Šalati večeras, 2. septembra, na kojem će Let 3 pokazati ‘sve ono što niste videli na Euroviziji’, objavili su dugoočekivani album sa obradama svojih najvećih hitova iz svog dugogodišnjeg, nemalog muzičkog opusa. Svima koji prate rad Riječana poznato je da već neko vreme rade na ovom albumu saradnji, a neke smo od njih imali prilike čuti i videti uživo na izdanjima neizostavnog zagrebačkog festivala AntiValentinovo.

Album ŠČ! od sada je dostupan na svim streaming servisima, a uskoro će se naći i u fizičkoj prodaji na vinilu. Ovaj album je nastao iz razloga što neke naše pjesme zaista zaslužuju da ih se povremeno osvježi i prearanžira, te naše želje da napravimo suradnje s velikim ikonama i zvijezdama ovih prostora koje su na našu veliku radost pristale na to. Pored toga, u cijelom procesu nastanka albuma dogodila se i Mama ŠČ! koja je savršeno zaokružila cijelu priču pa da upoznamo i našu novu publiku s onim što smo radili prije Mame ŠČ! – rekao je Zoran Prodanović Prlja povodom objave te pozvao sve da im se pridruže na koncertu na zagrebačkoj Šalati s početkom u 20 sati.

Iako su tokom letnje turneje imali veliki broj nastupa i tek pokoji slobodni dan, dosta su vremena odvojili i za vežbanje za zagrebački koncert kojim će okruniti ovu godinu koja je, bez sumnje, bila u znaku Leta 3. Kažu, na bini će im se, tokom višesatnog koncerta, pridružiti stotinjak gostujućih muzičara.

Zadužili smo neke ljude koji su se bavili sekcijom zbora i orkestra s kojima radio Olja Dešić, za back vokale smo uzeli Singrlice, a za brass sekciju Igora Pavlicu i njegovu ekipu, dok se Filip Renić uhvatio režije koncerta. Bili smo dovoljno hrabri da mu pružimo šansu i osjećamo da će to biti nešto što nije viđeno. A za Šalatu mogu reći da ćemo u cijelom spektaklu izvesti pjesme koje stvarno dugo nismo izvodili uživo, pogotovo uz vizualne efekte, popratne stvari – zbor, orkestar, bit će to jako efektno. Nas jako veseli što se uopće možemo igrati s time, a publika će doživjeti nešto što želi doživjeti, da im budu zadovoljena sva čula, uz puno ljubavi, dobre energije i pozitive, dodao je Zoran Prodanović.

Uz evrovizijski uspeh i najemitovaniji hrvatski singl u prvoj polovini 2023. godine, na izdanju se nalazi još 10 odabranih pesama, od kojih je prva objavljena bila ‘Izgubljeni’, u kojima je Let 3 ugostio omiljene Splićane TBF i mariachi bend El combo, a nakon nje doleteo je ‘Golub Vaso’ pojačan Sinišom Vucom. Sledila je moćna verzija ‘Sam u vodi’, koju je s Prljom izvela Tereza Kesovija, a o kojoj je književnik Miljenko Jergović  tada napisao: „Bog je tu pjesmu pustio na svijet, samo da bi je jednom otpjevala Tereza Kesovija“. S „Jedine“ je obrađena i ‘Drama’, prema rečima mnogih, proročanska pesma, čiju je novu verziju svojim prepoznatljivim vokalom otpevala Alka Vuica. Uz objavu dvostrukog vinilnog izdanja „Jedina“, kao singl je objavljena i nova odabrana obrada – ‘Profesor Jakov’, još jedna od legendarnih pesama Leta 3, neizostavna na koncertnim set listama, a u 2023. novo ruho podarili su joj Alen Vitasović , ženski hor Harmonija disonance i El Combo.

O novom izdanju, koje će se uskoro u prodaji naći i na vinilu, Prlja je podelio iskustva sarađivanja s gostujućim muzičkim ikonama, bez kojih se ŠČ! izdanje ne bi dogodilo.

Sva iskustva su bila lijepa. Tereza Kesovija je naš uzor, obožavamo je i cijenimo. Alka se dobro prilagodila. Sve su to ikone! Pa Vuco, ajme majko mila, pa to je legenda. S njim je najljepše raditi, pa onda Alen Vitasović.. Stvarno im svima veliko hvala i ponosni smo što nas nisu odbili nego su pristali surađivati s nama. Imamo osjećaj da su i oni ponosni što smo nešto napravili zjednički, a to je nešto što bi u ovozemaljskom životu trebalo biti nešto posebno lijepo što zadovoljava ljudsku dušu i srce, izjavio je.

Ulaz se večeras otvara u 18.30, a spektakl počinje u 20 sati.