PODELI

Karlovački bend Soul Radio predstavio se beogradskoj publici u okviru celodnevne promocije zaječarske Gitarijade u Domu omladine.

Zahvaljujući saradnji Gitarijade i HGF festivala, Soul Radio dobio je priliku da poseti Srbiju prvi put.

O bendu i iskustvu sa HGF festivala pričali smo sa basistom benda, Matkom Benčićem.

 

Za početak kaži nam koju reč o bendu Soul Radio.

Matko: Mi smo iz Karlovca, iz Hrvatske, osnovani smo 2011. godine, a sviramo mješavinu soula, fanka i džeza. Jedno dve godine smo se držali u garaži i radili nove stvari. Tek smo 2013. zapravo izašli s materijalom.

Jeste li prvi put u Srbiji?

Matko: Da.

Vi ste pobednici HGF festivala za 2014. godinu. Kakvo iskustvo nosite sa tog takmičenja?

Matko: Jako dobro je bilo. Organizirano dosta profesionalno i to nam je jako puno pomoglo. Zapravo smo se našli zatečeno, niko nije očekivao. To nam je bio prvi festival nakon što smo dve godine te stvari aranžirali, radili u garaži i stvarno smo bili zatečeni. Imali smo deset pjesama napravljenih, možda i manje. Sad su tek krenule te svirke.

Šta vam je ta pobeda donela osim recimo ovog iskustva što ste došli da svirate u Beogradu? Hoće li biti još nekih ovakvih gostovanja?

Matko: Hoće. Dosta se, ajmo reći, brinu o nama, ekipa iz HGF-a. Sređuju nam svirke po festivalima, promocije, dosta su dobro to odradili. Preko njih smo čak potpisali i ugovor sa diskografskom kućom “Spona” iz Zagreba tak da smo dobili snimanje spota koji ćemo realizirat ovaj mjesec i snimanje singla tak da će taj spot biti za aktualni singl. Dobili smo i neke novčane nagrade, muzičke opreme tak da stvarno je bilo super. Zadovoljni smo jako.

Da li vas je ta pobeda dodatno motivisala da budete još ozbiljniji?

Matko: Pa je, apsolutno. Svi smo se počeli više trudit. Znate ono kad već dve godine radite i naporno je, već smo bili na rubu hoćemo li ili nećemo nešto napravit. Krenulo je, skužili smo da se ipak isplati trudit. Češće imamo probe, više radimo, sviramo češće, trudimo se više.

Imate li negde na internetu materijal koji ste do sad uradili?

Matko: Da, imamo. Imamo Facebook stranicu Soul Radio, Youtube kanal Soul Radio Karlovac, a neke stvari možete preslušat na iTunes i Deezer-u.

Možemo li očekivati u toku ove godine album?

Matko: To je zapravo jedna stavka ugovora koji smo potpisali sa izdavačkom kućom da do kraja godine  izbacimo album. Mi smo već sad krenuli pripremat te stvari, radit aranžmane, snimat trake, pa se nadamo da će to do 9. mjeseca biti gotovo pošto mi to volimo zakomplicirat, dosta pedantno napravit.

Koliko vas ima u bendu?

Matko: Šest. Bilo je sedam, imali smo saksofonistu koji sad svira u Londonu, pa ga nema, ali mi smo uvek otvoreni za opcije-puhačka sekcija bi nam uvjek dobro sjela pošto je takva muzika.

soul_radio_foto_milena_ilic

Jeste li skloni eksperimentisanju? 

Matko: Apsolutno. Bila je na početku postava sa dve gitare, više je bilo bluz-rok. Onda smo rešili ubacit malo džeza i faunka, malo modernije muzike jer nam je ovo dosadilo bilo. Slušamo malo moderniju glazbu, džez i fank, pa kombiniramo.

Ivana Jovanović

Foto: Milena Mima Ilić