Režiser iz Niša, Miloš Tasić Grof, uradio je pionirski rad nove vrste umetnosti. Upravo je završio film u virtuelnoj realnosti pod nazivom “Oneiro”.

“Oneiro” je animirani film u virtuelnoj realnosti režisera Miloša Tasića, primarno namenjen uređajima za virtuelnu realnost čime se gledalac postavlja direktno u okruženje filma od 360 stepeni, što daje potpuni osećaj imersije koji nije prisutan u tradicionalnim 2D filmovima.

Ovaj projekat ima za cilj da promoviše umetnost virtuelne realnosti koja tek u svom začetku dok paralelno promoviše i zemlju Srbiju kao pionira u toj oblasti. Iz naše zemlje imamo dosta uspešnih projekata u VR tehnologiji kao što su “Srbija 3D” i “VR All Art” koji su više orijentisani kao prezentacije, dok je ovo jedan od prvih ako ne i prvi, iz oblasti narativne animacije.

Kako je film „Oneiro“ upravo završen, sledeći korak je zakazati premijeru. U sledećih nekoliko meseci će biti dostupan za gledanje samo na filmskim i VR festivalima nakon čega će biti objavljen na nekoj od web platformi gde će biti javno dostupan. Sve informacije o prikazivanjima će redovno biti objavljene na društvenim mrežama na profilima vezanim za projekat.

Narativ filma satirično predstavlja interakciju programa veštačke inteligencije sa prosečnim korisnikom, upravo iz perspektive programa gde dobijamo uvid u to kako on doživljava ljude.

Film je izrađen na engleskom jeziku kako bi bio univerzalno razumljiv što većem broju korisnika, iz razloga što je svetska VR scena još uvek jako mala ali rasprostranjena širom planete dok trenutno u svetu postoji tek nekoliko desetina VR filmova.

Virtuelna realnost trenutno dozvoljava samo kratke formate, kako bi se eliminisao rizik od izazivanja vrtoglavice i mučnine koji se može javiti kada se VR uređaj upotrebljava duže od pola sata. Film „Oneiro“ je izrađen u trajanju od sedam i po minuta, što se pokazalo najpogodnijom dužinom za ovakvu vrstu sadržaja.

Iako je u pitanju animirani film, bitno je naglasiti da nije namenjen deci jer su uređaji za virtuelnu realnost zabranjeni za mladje od 12 godina. Iz istog razloga je i tema koju film obrađuje više namenjena odraslima, pa se narativ filma bavi ljudskom prirodom kroz crni humor.

Reč autora

“Kako su poslednjih par godina jako aktuelne vesti o razvoju veštačke inteligencije i njenom uticaju na naše društvo, želeo sam da razvijem narativ u kome bih tu temu posmatrao iz suprotnog ugla. Ako bi takav program postao na bilo koji način svestan, kako bi izgledao njegov svet i šta bi on zapravo mislio o ljudima. Dok sam istraživao tu temu, naišao sam na dosta sličnosti kako ti programi uče i kako je u pojedinim članicima objašnjena funkcija ljudskih snova, tako da sam glavni deo priče izgradio oko tih paralela.  Virtuelna realnost se pokazala kao savršen medijum za obradu ovakve teme, iz razloga što je dozvolila da postavim gledaoca direktno u perspektivu AI programa i da na simboličan način prikažem procese koji se odvijaju iza ekrana dok ima interakciju sa ljudima. Sa ciljem da to predstavim kao neku vrstu ogledala prema našoj vrsti, gde bih mogao šaljivo da naglasim neke naše mane, u nadi da se podstaknemo da radimo na njima kako bi bili bolji prema sebi, drugima a i prirodi.

U vizuelnom pristupu, želeo sam da postignem asocijaciju na video igre, jarkim bojama i retro izgledom objekata kako bi naglasio da se radnja odigrava unutar digitalnog sveta koji je jako drugačiji od našeg. Same scene su uveliko inspirisane nadrealizmom, što proističe iz pretpostavke da ako bi program veštačke inteligencije bio svestan, on ne bi posmatrao svet vizuelno, kao mi, već u obliku apstraktnih digitalnih okruženja koje kreiraju nadrealne svetove od podataka, slično kao što naša podsvest često kreira apstraktne svetove u našim snovima”.

Zanimljivosti o filmu

Pojedini segmenti filma “Oneiro” naći će se u spotu australijskog benda Echo Adore za pesmu “Immunity Ammulet”. Kako sa njihovim frontmenom, Damian-om Diggs-om saradnja postoji već godinama, on je ustupio Milošu svoj računar za rendere scena preko interneta, kako bi im on zauzvrat ustupio delove filma za upotrebu u spotu. Zanimljivo je to što je centralni deo filma prati glas glavnog karaktera, dok je taj deo u spotu istovremeno sinhronizovan uz tekst i aražman njihove pesme.

Glas veštačke inteligencije u filmu, izrađen je upravo korišćenjem programa veštačke inteligencije. Iako su poslednjih par godina glasovi generisani programima često identični kao snimljeni, na pojedinim mestima sam zvučnim efektima naglašavao njegovu digitalnu prirodu kako bi više bio u duhu priče.

“Ceo film je izrađen sa mikro budžetom dok sam ga, sem upotrebe pojedinih 3D stock modela i stock zvučnih elemenata, izradio potpuno sam. Najviše iz želje da pokažem drugim kreatorima da im nisu potrebne skupe škole ili kursevi da bi počeli da se bave ovom tehnologijom. Svo znanje je dostupno na internetu, odakle sam i ja učio, dok su dostupni i besplatni softveri za rad i gomila stock materijala koji se može preuzeti i modifikovati za sopstvene potrebe, a opet, najveći problem VR scene u svetu je to što ima jako malo sadržaja u ovoj tehnologiji”, navodi Tasić.

O autoru  

Miloš Tasić je rođen 1988. godine u Nišu. Bavi se režijom i animacijom. Završio je master studije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2017. godine, na odseku za filmsku i televizijsku produkciju, dok je 2013. godine diplomirao na osnovnim studijama Fakulteta Umetnosti u Nišu na odseku za grafički dizajn.

Od 2019. godine vlasnik je produkcijske kuće “Grof Industries” gde je primarno fokusiran na animiranje reklamnih kampanja, dok je u istom periodu do sada dobio i četiri nagrade: “Zlatni Javor” na filmskom festivalu “Jahorina” 2019. godine za dokumentarno – animirani film “Rainey”, posebno priznanje žirija na “Dok’n’Ritam” festivalu iste godine za isti film, 2020. godine, u partnerstvu sa kompanijom “Represent Communications” nagrada za reklamnu kampanju kompanije Coca-Cola pod imenom ”Budimo =”, na festvalu reklamnih ostvarenja “Kaktus festival” u kategoriji za odnose sa javnošću i specijalno priznanje žirija na festivalu „GIFEST“ u Subotici 2023. godine za kratku animaciju pod imenom “Girafe, city and the washing machine“.

Tokom svoje karijere imao je zadovoljstvo da bude deo jako uspešnih domaćih timova koji se bave animacijom i vizuelnim efektima, pre svega “Mosuquito ADV” i “ICode”gde je imao prilike da radi na mnogim filmovima i serijama. Od 2019. godine do danas radio je u partnerstvu sa “Represent Communications” radio na kampanjama za brojne poznate kompanije. Izradio je i tri kratkometražna filma (Krug 2013, Parodija 2013. i Rainey 2018).

Showreel :    https://www.youtube.com/watch?v=Y7R4MpLCIEk 

Web-sajt:    http://grof.industries 

Facebook stranica: https://www.facebook.com/GrofIndustries/