PODELI

Novi muzički festival “Mostovi i Raskršća”, na kom će nastupiti novosadski i beogradski bendovi Velar, Dojo, Vin Triste, Lazar, Wolfram i Stepa biće održan 15. i 22. oktobra, u kultnom beogradskom klubu 20/44.

Iz nama nepoznatog razloga, brutalno kvalitetni bendovi iz Novog Sada i Beograda nisu često nastupali u onom drugom gradu, pa smo rešili da tu nepravdu ispravimo. Zato publika treba da se spremi za energiju, amerikanu, elektroniku, snažne rifove, novi zvuk, odlične vokale i spajanje žanrova na drugačiji način!, poručuju organizatori.

Festival “Mostovi i Raskršća” dobio je ime po verovanju starih Slovena da postoje određena „nečista mesta“ koja treba izbegavati i na kojima se ne treba zadržavati. Mostovi i Raskršća su takva mesta, jer snažno privlače nečiste sile, pa se tamo, obično noću, mogu sresti mnogi opasni demoni.

Mi nećemo da se zadržavamo na takvim mestima, već želimo da pređemo jaz koji postoji između gradova, bendova, muzike, objašnjavaju bendovi.

Tokom prve večeri festivala Mostovi i Raskršća (15. oktobar) nastupiće Velar, Dojo i Vin Triste, a druge nedelje (22. oktobar) sviraće Wolfram, Stepa i Lazar. Svirke počinju u 21h i ulaz će za svako veče biti 350 dinara.

O bendovima:

Velar
Velar je tročlani eksperimentalni bend iz Novog Sada, sa osnovnom idejom da kombinuje različite muzičke žanrove od stoner i post rock-a do progressive metala sa uticajima elektronike, “spakovane” u čvrst koncept koji se bavi nadrealnim i emocionalnim.

Dojo
Projekat Dojo nastao je inicijalno kao samostalni novosadski singer-songwriter/lo-fi/film music projekat sa primesom izvornog pevanja iza kog je stajala Dunja Dačić. Muziku projekta Dojo karakteriše netipična kombinacija vokalnih elemenata, koji stvaraju specifičnu atmosferu poput filmske, sa tradicionalnim pevanjem sa Balkana. Dojo je danas četvoročlani bend koji radi na izdavanju svoj drugog EPa, Wings of Water, a uz bubanj, gitaru i bas gitaru zvuk benda Dojo je drugačiji, širi, potpuniji i energičniji, ali i dalje prožet mračnim temama sa naziranjem nade.

Vin Triste
Vin Triste je minimalistički alternativni rok bend sa momentima psihodelije i melanholije. Jednostavnim i sirovim tekstovima koji udaraju u suštinu, bend Vin Triste odmah vas svojim hipnotišućim gitarskim melodijama sa odličnim bas temama i višeglasnim vokalom ubacuje u melanholičnu atmosferu. Članice benda su se okupile 2016. u studiju “Sova” u Bigzu i snimile su prvi EP.

Wolfram
Muzika benda Wolfram je beskompromisna mešavina melodije, snažnih gitarskih rifova i elektronike. S obzirom da je teško definisati okvir njihove muzike i staviti je u jedan žanr (Wolfram pokriva sve od žanrova post metal/rock, psychedelic stoner i sludge, do industrial, big beat, alternative, elektronike…), oni su rešili da uzmu sve niti koje povezuju njihov jedinstven zvuk i smisle ime za sopstveni žanr – Acid Metal.

Stepa
Stepa je najnoviji amerikana bend na ovim prostorima. Žanr se može opisati kao američki folk zvuk sa primesama prihodeličnog popa i indi – roka. Ideja je da se raseje ovaj zvuk među mladima melanholičnom muzikom i porukama ljubavi.

Lazar
Lazar je tročlani instrumentalni bend iz Novog Sada. Muziku nije zahvalno žanrovski razdvajati i ukalupljivati, ali u njihovom stilu osećaju se uticati autora koje svako od njih voli da sluša i ceni. Najvažnije im je da kažu da sviraju svoju muziku, a da li će to nekom zazvučati kao alternativni rok, metal, hard rok, moguće je. Trenutno su u procesu izgradnje svog studija za probe i snimanja sa bendovima Wolfram i Dojo i snimaju svoj prvi EP.

Foto: Marina Pešić