U petak 5. decembra, na Međunarodni dan volontera od 11 do 18 časova u centralnom holu SPENSA-a na prvom spratu biće održana izložba “Muzej volonterizma”.

Izložbu “Muzej volonterizma” organizuje grupa mladih volontera i volonterki, kroz program podrške neformalnim grupama mladih “LOKOMOTIVA – Lokalna omladinska inicijativa”, koji se realizuje u okviru implementacije Lokalnog akcionog plana politike za mlade Grada Novog Sada.

Izložba “Muzej volonterizma” nastoji da prenese duh volonterizma, značaj volonterskog rada i mogućnosti koje Novi Sad pruža za volontere. Sastoji se od niza fotografija i video zapisa nastalih u radu sa volonterima, predmeta koji su proizvod ili sredstvo njihovog rada, kao i kratke istorije razvoja volonterizma u Srbiji i svetu. Želja nam je da pokažamo veliki volonterski potencijal koji Novi Sad poseduje, kao i nemerljiv doprinos koji volonteri daju društvu.

Otvaranje muzeja volonterizma je predviđeno za 11 časova, kada će se posetiocima obratiti volonteri – organizatori Muzeja volonterizma, i predstavnici “Lokomotive”. Nakon otvaranja uslediće dodela zahvalnica udruženjima i neformalnim grupama koje su mladi videli kao nekoga ko je u proteklim godinama razvijao volonterizam u Novom Sadu.

Volonterizam u Novom Sadu prepoznaje, podržava i razvija više neformalnih grupa, udruženja građana, institucija i obrazovnih ustanova. Volonteri kroz svoj rad pomažu pojedincima i ugroženim grupama nudeći im podršku, razumevanje i priliku da ostvare svoje potencijale; učestvuju u rešavanju kriznih situacija; bave se zaštitom životne sredine i promovisanjem zdravih stilova života; omogućuju mladima kvalitetno informisanje, prilike za kretivno izražavanje, učenje i putovanje.

Program “LOKOMOTIVA” realizuje udruženje “HMM…” u saradnji sa udruženjima “BalkanIDEA” i “EDIT centar” – program “INFOPOLIS” uz podršku Gradske uprave za sport i omladinu i Kancelarije za mlade i JP SPC “Vojvodina”, koje je ustupilo prostor za realizaciju događaja.

Izvor: RTV.rs