Proteklog vikenda u Apatinu je na gradskoj plaži Plava ruža održan četvrti po redu Deer & Beer fest. Petak, 6. avgust, bio je rezervisan za ljubitelje elektronike dok je subota, 7. avgust, bila u znaku gitarskog zvuka.

Peščana plaža, Dunav i tri dobra benda bili su dovoljni motiv da se otisnemo na daleki put iz Novog Sada do Apatina.

Majkan, Foto: Marina Pešić

Za svaku pohvalu je pre svega to što je Majkan, lokalni pank rok bend, otvorio drugo festivalsko veče tačno u 21h kako je i bilo najavljeno. Pohvalno je i što je apatinska publika bila već na “mestu zločina” i podržala svoje sugrađane. Majkan je nedavno objavio dva nova singla, “Keva” i “Prava šansa” koje smo mogli čuti i uživo u subotu uz već ranije snimljene autorske pesme koje odišu i buntom i duhovitošću. Publika je već uz prve taktove učestvovala ravnopravno u pravljenju prave festivalske atmosfere. Uz odličan zvuk i žestoku svirku, Majkan je domaćinski otprašio svojih 45 minuta i ustupio binu beogradsko-ćićevačkom bendu Jorgovani.

Jorgovani, Foto: Jelena Trkulja

Mnogi su došli na koncert u njihovim majicama i evidentno je da bend u ovom okruženju ima mnogo fanova. Nastup su počeki sa prvom pesmom novog albuma ,“Zlo je u najavi”. Od zla naravno nema ništa, već isporučivanje gomile pozitivne energije. Bend je usviran, željan svirke, publika odgovara istom merom. Jedan od hitova sa novog albuma je naslovna “Ja častim” (Šta pije kafana, ja častim, došao sam da se upropastim) i stvarno su publiku počastili odličnom svirkom. Još jedna nova pesma koja se našla na repertoaru Deer & Beer festivala je “Rađaj mi junake”, a nisu izostali ni stariji hitovi: “Zbogom majko”, “Devojka iz grada” i druge. Publika je horski i gromoglasno pevala, palile su se i baklje. Svi znaju da je pevač Muki sjajan frontmen, boem i šaljivdžija (Gospodin Čovek) te je na kraju završio na rukama oduševljenih fanova.

Foto: Marina Pešić

Za kraj festivala atmosferu su do usijanja doveli Goblini. Pravo iz Nikšića, prevalivši mnogo dalji put nego mi iz Novog Sada, došli su u Apatin i nastupali kao da su upravo stigli sa godišnjeg odmora, a ne sa prethodne svirke. Golub se na početku zahvalio bendovima Majkan i Jorgovani što su napravili tako dobro raspoloženje među publikom i atmosferu i krenuo lagano pesmom “Negde pred zoru” što je za Gobline neuobičajeno, ali svakako je prijalo. Ako ste mislili da će pesak da osujeti fanove u pravljenju šutki, prevarili ste se. Ovaj nastup i energija publike ništa se nisu razlikovali od bilo kojeg drugog. Iznenađenje večeri je usledilo uz “Anja, volim te” kada je sa naše leve strane, negde iznad Dunava zapucao vatromet. Još jedna eksploizija desila se uz “Ima nas” gde je svako iz publike bio po jedna raketa koja je ispaljena, a raspršile su se u vidu uzbuđenja i radosti. Većini omiljena “Daleki put”, orila se Plavom ružom i otplovila niz Dunav. Nakon skoro sat i po vremena povukli su se sa bine, ali samo na kratko jer je usledio bis i “Lorena”. Ispraćeni su uz ovacije, a Golub je poručio da se nada da neće proći ponovo 30 godina do njihovog sledećeg susreta.

Goblini, Foto: Marina Pešić

Deer & Beer organizovala je Turistička organizacija Apatin i ulaz je bio besplatan za sve posetioce. Koncept koji su primenili dao je rezultate i festival je uspešno realizovan. Jedina mana festivala koji se pravi uz reku je milion komaraca koji su napadali sa svih strana, ali apoteka ima rešenje i za to.

Do sledeće godine, ostajte dobro i zdravo i da se vidimo ponovo u Apatinu!

Ivana Jovanović