Žiri nagrade STRUNE OD SVETLA koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reču u rok i bluz muzici, a koji radi u sastavu: Bogomir Bogica Mijatović (predsednik), dr Miroslav Miki Radonjić i Saša Radonjić je u najuži izbor za tekuću godinu uvrstio tri autora: Nikolu Čuturila Čuturu, kantautora iz Beograda, Zorana Marinkovića, muzičara i akademskog slikara iz Gornjeg Milanovca i Nikolu Pejakovića Kolju, režisera, muzičara i glumca iz Banja Luke.

Nagradu je ustanovio pisac i kantautor Saša Radonjić, a dodeljuje se od 2016. iz njegove fondacije. Laureati su, pored plakete, nagrađeni po jednom električnom gitarom iz Radonjićeve kolekcije.

Dosadašnji dobitnici su: Momčilo Bajagić Bajaga, Zvonimir Đukić Đule, Milan Korać, Nikola Vranjković, Kralj Čačka (Nenad Marić) i Miloš Zubac. Dobitnik počasnog priznanja je Slobodan Tišma,a satuetu Svetlo od struna za nove autore žiri je dodelio Marku Aleksiću iz benda Nemi pesnik.

Prošle godine je objavljena i panorama poezije svih nagrađenih autora u izdanju Solarisa iz Novog Sada, za koju je uvodnu reč napisao akademik Zoran Paunović.

Dobitnik za 2022. će biti proglašen u zadnjoj dekadi meseca maja.

Foto: promo