Š. U. M. (Šta Umetnost Misli?) je novi program i interaktivna platforma kolektiva Šok ZaDruga kroz koje se istražuje višeslojni svet savremene vizuelne umetnosti koji nas svakodnevno iznenađuje svojim promenljivim karakterom.

Prva serija predavanja u okviru projekta Š. U. M. održava se u novootvorenom prostoru SKUP-a (Savez kolektivne umetničke prakse) koji se nalazi u Kreativnom distriktu u Novom Sadu (Bulevar despota Stefana 5, Prostor 11 Ateljea 61).

“Do sada smo vam se predstavili kroz mnoge projekte koji su na kreativne načine ispitivali fenomene lokalne savremene umetnosti i umetničke produkcije (Perspektive, Totalna rasprodaja umetnosti, Kontekst savremene itd.), a za ovu priliku smo višegodišnje stečeno iskustvo procesuirali i artikulisali u nešto potpuno novo za vas, ali i za nas. Zašto Š. U. M.? Razmišljali smo o tome šta umetnost misli i šta su problemi koji postoje između umetnosti i njenih recipijenata, odnosno svih nas. Koji se šumovi pojavljuju u komunikaciji, da li možemo da ih identifikujemo i uklonimo?”, objašnjavaju organizatori ovog događaja i dodaju da je Š. U. M. kao program posebno koncipiran za studente i profesionalce koji se bave umetnošću i umetničkim kulturnim delatnostima, ali i za sve one koji imaju interesovanje za kulturu i umetnost.

Š. U. M. želi da pruži inovativan uvid u savremene umetničke prakse, medijske trendove i kulturne izraze. Svi učesnici i korisnici programa Š. U. M.-a  imaju priliku da se angažuju uz pomoć stručnjaka iz različitih sredina, da izgrade nova poznanstva koja imaju potencijale za dalju razmenu ideja i da, jednostavno, nauče nešto novo i da prošire granice svog znanja.

Bez obzira da li ste ljubitelj umetnosti, student, kulturni radnik koji želi da unapredi svoje veštine ili iskusan profesionalac koji želi da stekne nova iskustva, Š. U. M. nudi jedinstvenu priliku da se povežete i izgradite značajne veze unutar kulturne i umetničke zajednice.

Prva serija predavanja

Modul – Mediji i PR

Osnaživanje umetnika i kulturnih radnika na početku svojih karijera sa osnovnim medijima i PR veštinama.

U današnjem dinamičnom svetu umetnosti samo talenat ne garantuje uspeh. Vidljivost, umrežavanje i snažno prisustvo u tradicionalnim i digitalnim medijima ključni su za nove umetnike i kulturne radnike koji žele da budu prepoznati na lokalnoj i svetskoj savremenoj umetničkoj sceni. S toga je kreiran umetničko/teorijski program posvećen budućim umetnicima i kulturnim radnicima sa ciljem da se upoznaju sa osnovnim veštinama potrebnim za navigaciju u složenom pejzažu medija i odnosa sa javnošću.

Ova jedinstvena inicijativa korisna je za sve one koji su u ranim fazama razvoja svoje karijere jer nudi dizajnirana praktičnu obuku, radionice i mentorske sesije koje vode iskusni profesionalci iz oblasti medija, marketinga i odnosa s javnošću.

Namera je da se premosti jaz između umetničkog talenta i medijske (ne)pismenosti, da se predstave načini kako da pravilno komunicirate proizvode vašeg talenta.

U prvoj seriji predavanja Š. U. M.-a imate priliku da čujete iskustva i da radite sa stručnjakinjama iz oblasti medija i PR-a: Branislava Opranović (10. maj), Mirjana Boba Stojadinović (24. maj) i Monika Husar (31. maj).

Najvažnije teme programa:

  • Radionice za obuku korišćenja medija: Naučite kako da efikasno prenesete svoju umetničku viziju i priču kako biste privukli interesovanje medija i javnosti;
  • Digitalni marketing za umetnike: Otkrijte prednosti društvenih medija i alata za digitalni marketing da biste proširili svoj domet i povezali se sa globalnom publikom;
  • PR strategije za svet umetnosti: Steknite uvid u umetničko-medijsku i tržišnu ponudu i naučite strategije za izgradnju dugoročnih odnosa sa medijima, galerijama, kustosima i drugim kulturnim radnicima i ustanovama;
  • Mogućnosti umrežavanja: Povežite se sa profesionalcima iz oblasti kulturno-umetničkog delovanja, predstavnicima medija i kolegama umetnicima da biste proširili svoju mrežu i otvorili vrata novim mogućnostima.

Prisustvo na predavanjima je besplatno, broj stolica je ograničen na 40, a svoje mesto možete rezervisati pisanjem na mejl: sokgalerija@gmail.com sa naslovom: Prijava za ŠUM – Mediji i PR za datum *10/*24/*31 maj. U tekstu mejla napišite vaše puno ime i prezime i datum predavanja na kojem ćete prisustvovati (koji trebate navesti i u naslovu mejla), a u slučaju da istim mejlom prijavljujete prisustvo još jedne ili više osoba, navedite i njihova imena i prezimena. Rezervacije mesta nisu obavezne, ali prilikom dolaska van prethodne rezervacije, ne možemo vam zagarantovati mesto/stolicu.