PODELI

Novo kulturno naselje Vas poziva na druženje u subotu 3. juna sa početkom od 11 časova. Lokacija je park „Među brezama” u ulici Bate Brkića 24 u Novom Sadu sa dvorišne strane. U pitanju je celodnevni događaj koji će podrazumevati niz aktivnosti, namenjenih različitim uzrastima.

Akcija sređivanja parka „Među brezama”, zajedničko sađenje biljaka u novoj bašti, izložbe, street art radionica i crtanje murala, debate za mlade i zajedničko gledanje filmova osvežiće ovu subotu na Naselju.

Radna akcija u 11 časova: Dan počinje zajedničkim ulepšavanjem i osvežavanjem parka  „Među brezama”.

“Zajedno sa komšijama ćemo skupiti smeće i izlakirati mobilijar u parku. Pored toga, obogatićemo i zajedničku baštu novim sadnicama. Tokom pauza, posetioci će moći da uživaju u umetničkim delima lokalnih i japanskih umetnika u okviru izložbe Metroplex 2022.2122 koja će biti postavljenja u dvorištu ispred četrnaestospratnice na adresi Braće Dronjak 15.  Takođe, radnoj akciji će se priključiti i najnoviji gost Novog kulturnog naselja, umetnik iz Rumunije koji će sa zajednicom tokom narednog meseca stvarati umetničko delo, u okviru Medžik karpets rezidencije”, navodi se u saopštenju.

Street art radionica sa Utičnicom u 15 časova: Omladinci će posle subotnjeg ručka imati priliku da se oprobaju u umetnosti grafita, zajedno sa novosadskim umetničkim kolektivom Utičnica. Polaznici radionice će zajedno oslikati novi mural na zgradi u Braće Dronjak 15 i time obogatiti već oslikanu fasadu. Tokom radionice, članovi Utičnice će sa mladima razvijati tehniku iscrtavanja grafita, ali će i razgovarati o ulozi grafita u javnom prostoru i odgovornog odnošenja prema istom.

Diskusija i simulacija debate u javnom prostoru u 17:30 časova: U večernjim časovima, mladi Novosađani imaće priliku da se upoznaju sa članovima Univerzitetskog debatnog kluba u Novom Sadu, kao i da zajedno razgovaraju o različitim relevantnim temama. Na samom kraju susreta održaće se simulacija debate na jednu od izabranih tema, gde će posetioci moći bolje da se upoznaju sa ovom metodom komunikacije.

Trešnja fest u 20 časova: Duo Marko Draško i Igor Kovačević, koji čine Trešnja fest podkast, zatvoriće ovu sezonu Trešnje, ali i ovaj događaj susretom i neformalnim druženjem sa novonaseljskom publikom! Kroz razgovor, gledanje isečaka iz podkasta i prikupljeni materijal lokalnih stvaralaca, još jednom ćemo slaviti treš kulturu i sve njene kreatore.

Ovaj događaj je svojevrsna uvertira festivalu Dobro došli na naselje, koji će ove godine, kao i udruženje proslaviti svoj deseti rođendan. Novo kulturno naselje, prethodnih godina aktiviralo je brojne javne i polujavne prostore, a svoje delanje ove godine planira da dodatno proširi, stoga pozivamo sve komšije i sugrađane da zajedno aktiviramo novonaseljske prostore i time učinimo prijatniji suživot.

Događaj se sprovodi u saradnji sa Omladinskim savezom udruženja „OPENS”, kroz program „Mladi u Centru održive zajednice”, koji se finansira iz budžeta Grada Novog Sada, Gradske uprave za sport i omladinu – Kancelarija za mlade.