PODELI

U novosadskom klubu SKCNS Fabrika 19. novembra Kanda Kodža i Nebojša će koncertom obeležiti 25 godina postojanja.

Pre nekoliko dana objavili su novi singl “Prekidi Ponovo”, a na koncertu će publika imati priliku da sa bendom uz najveće hitove obeleži jubilej.
Četvrt veka na sceni nije mala stvar. Kako se osećate kao “dvadesetpetogodišnjaci”?

Oliver: Baš tako.

Kakvi su planovi za narednih 25 godina uspešnog rokenrola?

Oliver: Razmišljamo mnogo kraće unapred: novi dan, mesec, ova pa sledeća godina. Ali, evo, zamislimo da sam bukvalno shvatio ovo pitanje i da dajem bukvalan odgovor: da se trudimo da pravimo što više dobre muzike, da sviramo koliko nam se svira, da se što bolje zezamo.

Sigurno ste na početku bavljenja muzikom kao bend imali uzore čijem ste kvalitetu stremili. Ko su oni bili i da li je još uvek tako?

Oliver: Naravno. Imali smo uzore i pre nego što smo počeli da se bavimo muzikom. A na samom početku rada benda, pre nego što smo imali i svirali svoju muziku, svirali smo tuđu. To je trajalo godinu, dve i čini mi se da je pored ostalog najviše bilo Cepelina, Hendriksa i Minitmena.

 

Da li je za ovo vreme sve što si zamislio uspelo da stane u rokenrol?

Oliver: Sve je stalo u rnr. I ono što sam zamislio i što nisam.

Kako su se svih ovih godina kretali tokovi inspiracije?

Oliver: Čini mi se ka spolja. Sve više je život postajao inspiracija i sve manje je izraz bivao hermetičan. U jednom trenutku smo bili angažovaniji, tada to stvarno nismo mogli da izbegnemo.

https://www.youtube.com/watch?v=Eb6ZTwgRMXk

 

Kada pomisliš na RnR na početku karijere i sada, da li uočavaš razliku?

Oliver: Ne veliku. Mnogo više uočavam razliku kad pomislim na sam bend. Mogao  bih da kažem da se tu sve promenilo osim činjenice da još uvek radimo ono što volimo.

Kada “padnem u svest” u ravnotežu me vrate stihovi Samo da sve bude u redu/i svaki dan siguran/i svi da su tu, jer ne mogu sam/i samo da znam, da sve je u redu/i svaki dan, siguran/i ljubavi pun/Za sad – for now.  Koji stihovi u takvim momentima mogu da spasu tebe?

Oliver: Od mojih sa tom pozitivnom sugestijom možda “Biću dobro”. Od tuđih mnogo toga. Mada se, naravno, često dešava da me spasava i nešto što nema tu direktnu mantričku poruku.

Šta nam možeš reći o novom singlu koji se pojavio pre nekoliko dana – rođendanski poklon novosadskoj publici ili pak najava novog albuma?

Oliver: “Prekidi Ponovo”. Više bih voleo da meni neko nešto kaže o pesmi kad je čuje nego ja da govorim. Samo singl. Još je rano za najavu albuma. Samo nam se svira poneka nova stvar.

Mina Erić

Foto: Ivana Jovanović