U danu kada se u celom svetu slavi Svetski dan muzike, 21. juna, Novosađani će moći da uživaju u izložbi muzičkih fotografija pod nazivom “Love” autorke Marine Pešić. Ovo je Marinina treća samostalna izložba, ali prva u Novom Sadu.

Svečano otvaranje je u petak, 21. juna, u 18 časova u Američkom kutku. Posle izložbi koje je imala u Užicu i Beogradu, prvi put samostalno izlaže u Novom Sadu, gradu u kome su nastajale njene prve koncertne fotografije. Za ovu izložbu odabrala je 20 fotografija domaćih i regionalnih muzičara, a polovinu od njih nije do sada prikazala ni na jednoj od svojih izložbi.

Tajna koje nema je da Marina, poput slavnijeg brata po oružju – Denija Klinča, čiji nenametljiv pristup će (ne)svesno preuzeti – voli rokenrol. Način da se, i dalje u dominantno muškom poslu (koji to u svetu poodavno nije) uspe i opstane je da ljubav pređe u strast, da eskalira u opsesiju koja Marinine koncertne fotografije prevodi iz čisto dokumentarnog u sferu rok snova podjednako važnu i izvođačima i publici. Rokenrolu, koliko u zvuku toliko i na slici, nužna je izvesna doza misterije, čarolije…taman tolika da onemogući svako konačno artističko dešifrovanje. Zaustavljeni fremovi koncerata vraćaju na jedini istinski osećaj posle svakog autentičnog nastupa: „Gde smo to bili? Šta nam se to desilo? Ko je to bio?“

Vitomir Simurdić

Izložba s razlogom nosi naziv “Love” (Ljubav) jer ove pažljivo odabrane fotografije zapravo pokazuju koliku ljubav Marina ima prema muzici, prikazuju i osećaj za momenat i njenu vrhunsku sposobnost da joj fotografije zaista vrede više od hiljadu reči. Naše galerije na sajtu su poslednje tri godine bogatije za Marinina dela i uživanje je pratiti njen konstantni razvoj.

Ivana Jovanović, urednica portala Remix Press

Foto: Dejan Vesin

 

BIOGRAFIJA

Marina Pešić rođena je u Užicu. Od oktobra 2006. godine živi u Novom Sadu. Još kao dete odlazila je na koncerte i pokazivala ogromnu ljubav prema muzici.  S vremenom, počela je na koncertima da beleži muzičke slike i usmerila se na veštinu koncertne fotografije. Od avgusta 2016. godine fotografiše probrane muzičke događaje za novosadski portal Remix Press. Ljubav koju ulaže u svaku koncertnu fotografiju vratila se naklonošću koju prema njenom radu imaju najveći regionalni sastavi i autori.

Dobitnica je specijalne nagrade „Glas žene u muzici” na međunarodnom foto-konkursu „Glas koji se vidi, slika koja se čuje” 2017. godine. Naredne godine dodeljena joj je plaketa Special Mention na međunarodnoj izložbi koncertnih fotografija „Čisto oko, puno srce.”

Njene odabrane fotografije možete pogledati na fejsbuk stranici „Moć muzike” kao i na portalu http://remixpress.com/galerija/.

Samostalne izložbe:

  1. Moć muzike – Užice, 2017.
  2. Potpisano izvan vremena – Užice, 2018.

Kolektivne izložbe:

  1. Jazz fotografija – Novi Sad, 2016.
  2. Jazz fotografija – Novi Sad, 2017.
  3. Glas koji se vidi, slika koja se čuje – Zenica, 2017.
  4. Čisto oko, puno srce – Zenica, 2018.
  5. 50 pišem, 202 pamtim – Beograd, 2019.
  6. Na talasima slobode – Beograd, 2019.
  7. Novosadska kultura sećanja– Novi Sad, 2019.