Objava da bendovi Sharks, Snakes and Planes i Remedy sviraju u klubu Zappa Barka značila je samo jedno – organizovati putovanje za Beograd 14. jula.

Iako je bio radni dan, četvrtak, na Zappa Barki okupio se solidan broj ljudi koji su znali kakve svirke ih očekuju i da to ne bi trebalo propustiti. Kao uvod u ovo letnje i vruće veče bila je svirka benda Restore o kojima postoji vrlo zanimljiva priča. Bend su osnovale devojke koje su se upoznale dok je Remedy prašio Main stage na Exit festivalu 2021. godine. Nakon godinu dana imale su priliku da dele binu sa svojim omiljenim bendom. Nadamo se da će ih entuzijazam držati i da će devojke imati još dosta prilika da se predstave publici po raznim klubovima i festivalima.

Sharkes, Snakes and Planes započeli su svoj nastup lagano uz pesme “Teška bolest” i “Ištem” i tokom večeri odsvirali su još nekoliko novijih pesama koje su snimili sa Dušanom kao vokalom. Dušan nije tu od juče, ali su okolnosti u poslednjih nekoliko godina takve da nisam imala priliku da ih čujem uživo, osim možda jednom, te je za moje uši on još uvek “nov” i moram da primetim da je i energija tih novijih pesama drugačija, takva da odgovara senzibilitetu ove postave benda. U nove pesme “uvukao se” i zvuk akustične gitare. U svakom slučaju nešto mirnije pesme od onih koje su me “navukle” da slušam Šarkse, ali mi se dopadaju.

Mislim da nije bilo osobe na Zappa Barki kojoj nije ispunjena muzička želja jer su Šarksi odsvirali sve naše omiljene pesme: “Rđavi obarač”, “Crni gnoj”, “Sound of Sirens”, “Mi plovimo jugom”, “Nebeska mehanika”, “Drug”.

S ozbirom na to da nisu nijednu pesmu planirano ostavili za bis, vratili su se na binu i po želji većine odsvirali još jednom pesmu “Drug”.

Njihov nastup obeležio je i prisan odnos sa publikom jer je Dušan veći deo svirke proveo u prvim redovima, a ne na bini. Do duše, bina jeste mala i skučena za petočlani bend, ali mislim da to nije jedini momenat koji ga je naveo na ovaj potez. I gitarista Mladen Miljuš je u nekoliko navrata silazio u publiku. Ove večeri upoznali smo i novog bubnjara. Dobro došao, Aleksa.

Podskup skupova Sharkes, Snakes and Planes i Remedy je Ivan Petrović. Solo gitaru je zamenio bas gitarom i pridružio se Nemanji Kojiću Kojotu i Igoru Škori na bini.

Publika se već dosta opustila i prišla bliže i onda je usledilo razvaljivanje! Zvuče perfektno, svirka je od početka do kraja bila nabijena tolikom količinom energije da imamo sreće da klub nije otplovio Savom od skakanja.

“Grmelo” je na Zappi uz “Everything is Possible”,  “Local Kids of Rock N Roll”, “Born to Lose”, “Bigman”,  “Screams of Silence”… Predstavili su i jednu novu stvar koja će se naći na narednom albumu. Za kraj svirke je, očekivano, ostavljena najpoznatija pesma “Feeding The Stone”.

Kojot je između pesama raspoložen komunicirao sa publikom, pa čak se i našalio na svoj račun zbog nedavnog napuštanja bine dok je svirao Eyesburn. Ali ovo samo govori kakva je on veličina od čoveka koji ima hrabrosti da podeli sa svima nama svoje slabosti i kako se oseća i da se posle nekog vremena vrati na binu, možda ne uvek u punoj snazi, i tera dalje ono što najbolje radi i zbog čega ga mnogo volimo. Imaš moje veliko poštovanje i podršku, dragi Nemanja!

Ivana Jovanović