PODELI

Početak juna u Novom Sadu uvek me raduje jer se tada dešava Poezika, festival kantautorske muzike u Kulturnom centru Novog Sada. Radujem mu se mesecima unapred jer znam da me na njemu očekuje nešto drugačije, posebno, sofisticirano, novo, uzbudljivo.

Uvek se setim predivne Sare Renar koja je pre nekoliko godina bila pobednica Poezikinog konkursa. Došla je da nastupi sama, imala je veliku tremu, bila je fenomenalna i osvojila je naša srca već prvom pesmom. Godinu dana kasnije zasvirala je na glavnoj bini EXIT festivala.

Tokom prethodnih pet godina iznedrila je Poezika nove zvezde, podsetila na neke stare, ponudila nešto drugačije. Ovu ćemo možda pre svega pamtiti po tome što je u publici bila jedna tek rođena beba kojoj muzika izuzetno prija.

Festival je počeo u petak, 8. juna, i za razliku od prethodnih godina svi koncerti održani su u velikoj sali Kulturnog centra. Uvodnu reč dao je dr Miloš Zubac, jedan od organizatora i umetnički direktor Poezike. Miloš je na poetski način, kako to uvek i čini, uveo publiku u šesto novosadsko izdanje festivala.

Mlada Splićanka, Ivana Pezo, koja nastupa pod imenom Billie Joan, otvorila je polučasovni nastup pesmom koju je posvetila svom ocu koji je izvršio samoubistvo. Nastavila je sa pesmom o bivšoj prijateljici, a zatim i o propaloj vezi. Ono što je karakteriše je iskrenost i neposrednost. S druge strane tu je samouverenost, predivan glas i akustična gitara koja zaokružuje priču. Tako je i najavljena, kao osoba koja ima hrabrosti da peva o temama koje nisu baš prijatne. Billie Joan bila je iznenađena tišinom u sali. Očekivala je žamor jer kaže da u Splitu ni koncert Josipe Lisac ne prođe bez žamora. Krasi je i duhovitost. Njene šale možda su joj poslužile da razbije tremu, ali svakako od novosadske publike dobila je poštovanje i iskrene aplauze.

On Tour nas je poveo u neku drugu dimenziju. Amerikana trio iz Beograda sastavljen od vrlo iskusnih muzičara koje ne možete često čuti uživo, bio je dragulj prve večeri Poezike. Još jedna Ivana na bini, Ivana Smolović, njen osmeh koji pleni i umirujući glas praćen mandolinom i akustičnom gitarom, kasnije i električnom, uz povremeno ubacivanje usne harmonike mogu se opisati i samo jednom rečju-POEZIKA. Da, to je Poezika u svom punom značenju. Tokom njihovog nastupa osećala sam mir i spokoj, ali i uzbuđenje što imam priliku da čujem ovakav bend koji potiče sa naših prostora, a zaslužuje svetsku slavu. Miloš Zubac otvarajući festival rekao je da kada Ivana bude zapevala čućemo glas najboljeg prijatelja. Tako je i bilo zaista.

Nakon kraće pauze On Tour su na bini zamenili Turisti. Njih ću nazvati elektrošokom Poezike. Priča se o njima već duže vreme i jako me je zanimalo kako zvuče uživo. Zvuče odlično! Ali su u odnosu na prethodne izvođače pomerili Kulturni centar u temelju svojom jakom energijom i još jačim zvukom. Ovo veče je definitivno bilo u znaku žena, a Turisti su sinoć na bini imali čak dve. Bend su osnovali Boško i Nikola Džimi Mijušković koji su jedini stalni članovi benda, dok drugi članovi dolaze i odlaze kao turisti te otuda i naziv benda. Verujem da je bilo prostora za igranje da bi publika bila na nogama ceo koncert. Zaista je neobično slušati ovako energičan bend sedeći.

Biće još prilika za đuskanje uz Turiste, a danas u okviru muzičkog programa od 20.30h nastupaju Hristina, Irena Žilić i Bitipatibi. Prateći program počinje već u 17.30h radionicom o muzičkom novinarstvu u Likovnom salonu Kulturnog centra koju će realizovati Remix Press ekipa, a zatim se nastavlja književnim predstavljanjem crnogorske autorke Dragane Mrkić od 19.30h.

Svi sadržaji su besplatni-izvolite doći i uživati!

Tekst i foto: Ivana Jovanović